Cydr Jabłkowy Lodowy 2017
Wini Krzysztof Winnicki Cydr Jabłkowy Dry
Degustujemy kolejne nowe cydry na rynku. Jabłkowy to udany cydr, zgodnie z deklaracją na etykiecie – nie zawiera żadnych dodatków, w tym cukru. Jest wytrawny, choć nie jest agresywny czy nazbyt drożdżowy. Pije się go bardzo przyjemnie, do jedzenia i bez (polecam z serem z mytą skórką typu reblochon albo morbier). Jedynie w posmaku pojawia się mocna (może aż nadto) goryczka jabłkowej obierki. Co ciekawe, ma nie tak wysoką kwasowość, przez co idzie bardziej w „winną” stronę (naturalizujące Chenin Blanc z Doliny Loary…) niż kwaskowatego jabłkowego soku (6% alk.). ♥♥♥+
Producent jest jednak szczególnie dumny z cydru lodowego – i ma rację. Cydr Jabłkowy Lodowy 2017 ma piękny bursztynowy kolor i intensywny, wręcz ostry zapach pieczonego jabłka, akacjowego miodu. W smaku bardzo słodki, czysty, świetnie wyważony – obok miodowej słodyczy jest rześka kwasowość, odrobina goryczki, ale żadnych nieczystych nut fermentacyjnych, zacierowych. 8,2% alk. dobrze zintegrowane. Utlenienie w stanach niskich – pojawia się lekka nuta podgrzybka, dominuje jednak świeże jabłko. Świetny cydr lodowy, kolejny dowód, że ta słodka kategoria staje się prawdziwą polską specjalnością! ♥♥♥♥
Źródło cydrów: nadesłane do degustacji przez producenta.