Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Cydr Jabłkowy Lodowy 2017

Komentarze

Wini Krzysztof Winnicki Cydr Jabłkowy Dry

Degustujemy kolejne nowe cydry na rynku. Jabłkowy to udany cydr, zgodnie z deklaracją na etykiecie – nie zawiera żadnych dodatków, w tym cukru. Jest wytrawny, choć nie jest agresywny czy nazbyt drożdżowy. Pije się go bardzo przyjemnie, do jedzenia i bez (polecam z serem z mytą skórką typu reblochon albo morbier). Jedynie w posmaku pojawia się mocna (może aż nadto) goryczka jabłkowej obierki. Co ciekawe, ma nie tak wysoką kwasowość, przez co idzie bardziej w „winną” stronę (naturalizujące Chenin Blanc z Doliny Loary…) niż kwaskowatego jabłkowego soku (6% alk.). ♥♥♥+

Producent jest jednak szczególnie dumny z cydru lodowego – i ma rację. Cydr Jabłkowy Lodowy 2017 ma piękny bursztynowy kolor i intensywny, wręcz ostry zapach pieczonego jabłka, akacjowego miodu. W smaku bardzo słodki, czysty, świetnie wyważony – obok miodowej słodyczy jest rześka kwasowość, odrobina goryczki, ale żadnych nieczystych nut fermentacyjnych, zacierowych. 8,2% alk. dobrze zintegrowane. Utlenienie w stanach niskich – pojawia się lekka nuta podgrzybka, dominuje jednak świeże jabłko. Świetny cydr lodowy, kolejny dowód, że ta słodka kategoria staje się prawdziwą polską specjalnością! ♥♥♥♥

Źródło cydrów: nadesłane do degustacji przez producenta.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • W związku z niestabilnością parametrów polskich cydrów ośmielam się zaproponować w nazwie cydrów słowo SAMORODNY, co zakończy dyskusje o powtarzalności tych smacznych winek. Pozdrawiam, lemu.