Cydr Jabłkowy
Cydr Jabłkowy
Na rynku cydru niewiele się dzieje, nowościami kuszą jedynie cydrownicy autorscy – przegląd tych cydrów przedstawiliśmy tutaj.
Pojawił się jednak zupełnie nowy cydr o dźwięcznej nazwie Cydr Jabłkowy. Krzysztof Winnicki stworzył ładnie opakowany produkt. Powstaje na Mazowszu, przy Zalewie Zegrzyńskim, ze świeżego soku jabłkowego. Powazne podejście do produkcji widać po zawartości alkoholu 5,5%, która wypycha ten cydr do wyższej stawki akcyzy (wszystkie cydry przemysłowe rozcieńcza się do 4,5%, by sobie tej nieprzyjemności oszczędzić).
W zapachu Cydr Jabłkowy jest prosty, ale czysty, z nutą żółtego jabłka i gruszki. W smaku półwytrawny, bardzo soczysty, choć zahacza o nuty jabłkowej galaretki czy wręcz landrynki. Kwasowość w sam raz, w posmaku wyczuwa się mocniejszą jabłkową gorycz i wytrawność. Smaczny i łatwy w piciu, ale jednak poważny – stylistycznie umieściłbym go daleko na lewo od przemysłowych koszmarków z marketowych półek, ale jednak parę kroków na prawo od najbardziej surowych, bezkompromisowych cydrów wytrawnych. ♥♥♥
Źródło cydru: nadesłany do degustacji przez producenta.