Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Wina na Wielkanoc – WineSpot

Komentarze

Nasz przedwielkanocny cykl, w którym prezentujemy wina dystrybutorów uczestniczących w akcji #ZostajęWDomuNieZostawiamWina, trwa w najlepsze. Z Gdańska przeskakujemy na drugą stronę Polski, do Cieszyna, gdzie swoją siedzibę ma importer WineSpot. W jego portfolio nie brak ciekawych flaszek, ale zwracam szczególnie uwagę na te od Andrzeja Greszty, czyli naszego człowieka nad Mozelą. Mój artykuł o nim znajdziecie w najnowszym numerze Fermentu, a tymczasem zerknijcie na recenzję sześciu win dostępnych w sklepie internetowym WineSpot. Wszystkie z nich sprawdzą  się na wielkanocnym stole.

Crama Girboiu Livia Şarbă 2018 – Ciekawostka z Rumunii. Szczep Şarbă, czyli krzyżówka welshrieslinga i nieznanej odmiany. Cechy charakterystyczne to aromat liczi, róży i gruszki, świeżość, owocowy charakter i przyjemna, gładka fakturę, która robi tu największą robotę. Jesteśmy niedaleko Morza Czarnego, ale można by przysiąc, że czujemy już powiew Śródziemnego. Piłbym do białej kiełbasy. Dobra relacja jakości do ceny! (35 zł♥♥♥

Emile Beyer Alsace Riesling Tradition 2018 – Świetny alzacki riesling częstujący nutami jabłka, ananasa, cytrusów i ziół. Ekspresyjny, soczysty, z bogatą materią i alzacką przysadzistością, a jednocześnie pełen kwasowo-mineralnego wigoru. Niestraszna mu ćwikła! (59 zł)! ♥♥♥♡

Pasqua Lugana 2018 – Dobra lugana jest odpowiednia na każdą okazję, Wielkanocy nie wyłączając. Tu dostajemy opcję bardzo apetyczną i soczystą, z nutami jabłka, ananasa i białych kwiatów, owocowym tłuszczykiem, gładką fakturą, mineralnym akcentem i lekką goryczką. Wypróbujcie do pieczeni wieprzowej (49 zł). ♥♥♥

Pasqua Veneto Passimento Bianco 2017 – Nieskomplikowana biel od tego samego producenta, częstująca nutami jabłka, ananasów, migdałów i ziół. Średnia kwasowość odsłania słodki owoc, który trzyma w pionie wyraźna mineralność i wyczuwalna tanina. Na aperitif jak znalazł (39 zł). ♥♥♡

Greszta Mosel Riesling Kabinett feinherb 2018 – Młodziutki kabinett od Andrzeja Greszty. Najlepsze, co możemy z nim zrobić, to zostawić na Wielkanoc 2022, a nawet 2025 ale jeśli otworzymy go już dzisiaj, też nie będziemy zawiedzeni. Jeszcze wyraźnie ziołowe, lekko imbirowe, ale już pokazujące złożoność i mistrzowskie połączenie dojrzałości i kwasowości (znak rozpoznawczy Greszty). Lekka, miodowa słodycz sączy się delikatnie z łupkowej skały i poleca do sernika. Doskonała cena! (49 zł). ♥♥♥

Emile Beyer Alsace Pinot Noir Tradition 2017 – Charakterny, beczkowany pinot o aromacie likieru wiśniowego, lukrecji, goździków i czekolady. Dobrze skrojony, mocno wytrawny i lekko rosołowy. Niepozbawiony ambicji i tanicznego pazura, ale w reczywistości bardzo przystępny. Wypróbujcie do wędlin (69 zł). ♥♥♥

Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.