Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 12

Komentarze

Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafi wkrótce 12. numer Fermentu. Jego głównym tematem są winiarskie migracje.

 

 

Znajdziecie w nim m.in. arcyciekawe rozmowy z obcokrajowcami, którzy zajmują się winem w Polsce, a także sylwetki Polaków, którzy robią wino zagranicą. Jak zwykle czekają też na Was reportaże, tym razem z Riojy, Barolo, Australii i Kalifornii. Do tego solidna dawka wiedzy o Australii i francuskich szczepach, najlepsze syrah i rieslingi z Nowego Świata, przegląd nowości, felietony Waszych ulubionych autorów i dużo smakowitych tekstów o jedzeniu. Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Ewy Wieleżyńskiej

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina

Rozmowa Fermentu – z Johnem Borrellem, twórcą pensjonatu Kania Lodge, firmy importerskiej Wine Express i wódki Vestal rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

Elementarze
Australia
Francuskie szczepy na obczyźnie

Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Kuba Janicki o Nowym Świecie

TEMAT NUMERU – Migracje

Ułuda lokalności – Sławomir Sochaj zastanawia się, czy rdzenne odmiany winorośli są naprawdę rdzenne
Jak Francuz, Włoch i Gruzin winem w Polsce handlują – Tomasz Prange-Barczyński rozmawia z Vano Makhniashvilim, prezes firmy Marani, Guillaume Deliancourtem, właścicielem DELiWINA i Miro Pianką z Le Barbatelle.
Winiarze z importu – O tym, skąd przyjechali, kim są i co robią, pisze Maciej Nowicki
Mozelski Sen – Sylwetkę Andrzej Greszty, naszego człowieka nad Mozelą, kreśli Sławomir Sochaj

REPORTAŻE

Tomasz Prange-Barczyński Czy Rioja jest nudna?
Maciej Świetlik Australia idzie w eko
Tomasz Prange-Barczyński Barolo 2016
Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia: historia w pigułce

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Skąd się wzięły ulubione odmiany polskich winiarzy

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Hybrydy i stare szczepy – lek na globalne ocieplenie?

IKONY WINA
Z Jonathanem Maltusem, garażowcem, twórcą saint-émilionów, z kultowym Le Dôme na czele, który w 2010 roku uzyskał 100 punktów od Roberta Parkera, rozmawia Maciej Świetlik

WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński Clos Rougeard Saumur-Champigny Le Bourg 2009

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o jajkach
Inka Wrońska Zgodnie z literą: tarta
Kuba Janicki Bohater do pary: batat
Inka Wrońska Fokus na: A Nóż Widelec
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj o bowl food
Jak oni piją? – Z Wojciechem Pszoniakiem rozmawia Inka Wrońska

PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Lokalne, czyli jakie?
Ludwik Lewin – To, co najważniejsze
Tomasz Prange-Barczyński – Wino w kosmosie
Ewa Rybak – Więźniowie geografii
Sławomir Sochaj – Pod sztandarem szczerości

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku syrah i rieslingi z Nowego Świata oraz wina różowe od 60 zł. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Czy wiosenny numer został już wysłany do prenumeratorów? Tutaj piszecie, że „wkrótce”, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy to wkrótce już nadeszło, czy są jakieś opóźnienia?