Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Wina na Wielkanoc

Komentarze

domaine_st._re_my_cuve_e_prestige_brutNa dobry początek – Domaine Saint-Rémy Crémant d’Alsace

Poleca Iza Kamińska: od śniadania do kolacji, od jajka do mazurka. Delikatne bąbelki, aromatyczne, bardzo przyjemne crémant i na święta, i na co dzień. Pierwszy raz próbowałam go w połączeniu z ostrą kuchnią hinduską. Od tego czasu kupuję regularnie. (69 zł, Winestory)

Lustau Manzanilla PapirusaDo jaja z majonezemLustau Manzanilla Papirusa

Poleca Krzysztof Dobryłko: do jajka z majonezem potrzebne jest wino o bardzo wyrazistym profilu. Bardzo wytrawne, lekko słone sherry manzanilla będzie dobrym uzupełnieniem kremowej faktury majonezu, a jajka nie trzeba będzie solić. (55 zł, Mielżyński)

Te Mata Woodthorpe Gamay NoirDo wędlinTe Mata Gamay Noir 2011

Poleca Marta Wrześniewska: lekkie, soczyste, potoczyste wino, które będzie pasować do wielu wedlin, od szynki, poprzez pieczony boczek do kiełbasy (najlepiej białej). To oryginalne (bo nie francuskie, a z Nowej Zelandii) ale niezwykle uniwersalne gamay może się Wam przydać nie tylko podczas Wielkanocy. (62 zł, Wine Express)

bestheim Pinot Gris Vendanges Tardives LidlDo pasztetu – Bestheim Alsace Pinot Gris Vendanges Tardives 2010

Poleca Wojciech Bońkowski: ładne wino, soczyste, jabłkowo-maślane jak przystało na Pinot Gris. Bogate i delikatnie słodkie, zagra idealnie do pasztetu, a jeśli nie dopijecie, to i do sernika. (49,99 zł, Lidl)

Clos du Gravillas Sous les Cailloux des GrillonsDo schabuSous les Cailloux des Grillons 2011

Poleca Jakub Małecki: świeże, radosne wino czerwone z mnóstwem owocu i odrobiną garbnika. Doskonałe do pieczonych mięs – zarówno schaby, jak i jagnięciny. (ok. 49 zł, Wina Szlachetne, lista sklepów)

Saracco Moscato d'AstiDo baby wielkanocnejSaracco Moscato d’Asti 2012

Poleca Wojciech Bońkowski: moje ulubione wino słodkie, kwintesencja wiosny, świeżego owocu, po prostu cud! A do tego idealne połączenie z ciastem drożdżowym. (48,90 zł, Mielżyński)

Patricius Tokaj Late Harvest KatinkaDo mazurkaPatricius Katinka Late Harvest 2008

Poleca Maciej Nowicki: Nie trzeba koniecznie wieloputtonowego tokaju do świątecznych deserów, to wino z późniejszych zbiorów (mieszanka furminta i hárslevelű) poradzi sobie równie dobrze, a przede wszystkim nie zmęczy słodyczą, bo oprócz rodzynków i miodu znajdziemy tu również cytrusowe aromaty (57 zł, Interwin)

Przez całe ŚwiętaFaust Riesling halbtrocken 2011

Do większości wielkanocnych potraw będzie pasował mocny aromatyczny Riesling, delikatnie półwytrawny. A poza tym na tyle pyszny, że zasmakuje Wam przez kolejne dni! (46 zł, Kondrat Wina Wybrane). Wesołych Świąt!

Pobierz wielkanocną infografikę z winami: JPG, PDF.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • marek

    Chciałbym zauważyć że pieczone mięsa mogą być kompletnie rózne, w zalezności czy to pieczeń wołowa, jagnięca, schab czy kurczak. Nie można zatem pisać że jakieś wino jest doskonałe do „miesa pieczonego” bo to tak jakby nic nie napisać. Przecież jedno wino np. Rioja może dobrze pasować do pieczeni jagnięcej a równoczesnie słabo pasować do pieczonego schabu. Pieczeń jagnięca czy wołowa to zupełnie co innego niż pieczony schab. Wydaje mi się że p. Małecki tego nie rozumie więc posługuje się takimi schematycznymi określeniami jak „doskonałe do pieczonych mięs”. Zresztą nie wiem jakie ma kwalifikacje żeby publicznie polecać dane wina do danych potraw, myślę że niewielkie. Do pieczonego schabu bardziej pasują wina niemieckie półwytrawne lub półslodkie Rieslingi a nie czerwone (nawet jeśli z niedużym garbnikiem). Do polskiej kuchni opartej na wielu tych samych produktach co niemiecka, niemieckie wina świetnie pasują m.in do wieprzowiny. Zresztą niech jakich fachowiec z dyplomem na ten temat się wypowie.

    • Wojciech Bońkowski

      marek

      Fachowiec z dwoma dyplomami popiera Małeckiego: polecane Sous les Cailloux świetnie pasuje do pieczonego schabu i jagnięciny. Wesołych Świąt!

      • LUC

        Wojciech Bońkowski

        Panie Wojtku,

        Jakie to dyplomy, jeśli można spytać?

        • Wojciech Bońkowski

          LUC

          Magistra.

    • Kuba

      marek

      Może Pan nie zauważył, że po określeniu pieczone mięsa znajduje się dookreślenie schab lub jagnięcina, dlatego, że taki jest charakter tego wina.

      Pieczony schab zwykle podaje się z ciemnym sosem (gdyby zapomniał Pan o typowych naleciałościach polskiej kuchni, nieobecnych w niemieckiej), zatem zestawianie go z białym winem nie jest korzystne ani dla trunku, ani dla potrawy. A jagnięcina nie musi być zwiewna i delikatna. Zresztą lepiej sprawuje się z nią Alzacja niż akurat wina niemieckie i na pewno nie w wersji półsłodkiej, bo za bardzo tłumi naturalny smak schabu. Chyba, że nadziany jest morelą i podany na zimno, ale o tym słowa nie było.

      Fachowiec z dyplomem i sommelier poleca.

      Pozdrawiam

      • Kuba – Wine Tasting PL

        Kuba

        i żeby nie było wątpliwości – to pisałem ja, Małecki :)

  • marek

    nie chcę sie czepiać ale to samo co z „pieczonym miesem” jest z polecaniem wina do „pasztu”, którym jednak sie różni w zalezności czy wieprzowy z zająca czy z czegoś innego ;-) no ale to już drobnostka w porównaniu z „pieczone mięsa” ;-)