Wina na Wielkanoc
Na dobry początek – Domaine Saint-Rémy Crémant d’Alsace
Poleca Iza Kamińska: od śniadania do kolacji, od jajka do mazurka. Delikatne bąbelki, aromatyczne, bardzo przyjemne crémant i na święta, i na co dzień. Pierwszy raz próbowałam go w połączeniu z ostrą kuchnią hinduską. Od tego czasu kupuję regularnie. (69 zł, Winestory)
Do jaja z majonezem – Lustau Manzanilla Papirusa
Poleca Krzysztof Dobryłko: do jajka z majonezem potrzebne jest wino o bardzo wyrazistym profilu. Bardzo wytrawne, lekko słone sherry manzanilla będzie dobrym uzupełnieniem kremowej faktury majonezu, a jajka nie trzeba będzie solić. (55 zł, Mielżyński)
Do wędlin – Te Mata Gamay Noir 2011
Poleca Marta Wrześniewska: lekkie, soczyste, potoczyste wino, które będzie pasować do wielu wedlin, od szynki, poprzez pieczony boczek do kiełbasy (najlepiej białej). To oryginalne (bo nie francuskie, a z Nowej Zelandii) ale niezwykle uniwersalne gamay może się Wam przydać nie tylko podczas Wielkanocy. (62 zł, Wine Express)
Do pasztetu – Bestheim Alsace Pinot Gris Vendanges Tardives 2010
Poleca Wojciech Bońkowski: ładne wino, soczyste, jabłkowo-maślane jak przystało na Pinot Gris. Bogate i delikatnie słodkie, zagra idealnie do pasztetu, a jeśli nie dopijecie, to i do sernika. (49,99 zł, Lidl)
Do schabu – Sous les Cailloux des Grillons 2011
Poleca Jakub Małecki: świeże, radosne wino czerwone z mnóstwem owocu i odrobiną garbnika. Doskonałe do pieczonych mięs – zarówno schaby, jak i jagnięciny. (ok. 49 zł, Wina Szlachetne, lista sklepów)
Do baby wielkanocnej – Saracco Moscato d’Asti 2012
Poleca Wojciech Bońkowski: moje ulubione wino słodkie, kwintesencja wiosny, świeżego owocu, po prostu cud! A do tego idealne połączenie z ciastem drożdżowym. (48,90 zł, Mielżyński)
Do mazurka – Patricius Katinka Late Harvest 2008
Poleca Maciej Nowicki: Nie trzeba koniecznie wieloputtonowego tokaju do świątecznych deserów, to wino z późniejszych zbiorów (mieszanka furminta i hárslevelű) poradzi sobie równie dobrze, a przede wszystkim nie zmęczy słodyczą, bo oprócz rodzynków i miodu znajdziemy tu również cytrusowe aromaty (57 zł, Interwin)
Przez całe Święta – Faust Riesling halbtrocken 2011
Do większości wielkanocnych potraw będzie pasował mocny aromatyczny Riesling, delikatnie półwytrawny. A poza tym na tyle pyszny, że zasmakuje Wam przez kolejne dni! (46 zł, Kondrat Wina Wybrane). Wesołych Świąt!