Van Ardi Areni Reserve 2016
Armenia nie jest zbyt popularnym krajem winiarskim w Polsce, a szkoda, bo powstaje tam coraz więcej godnych spróbowania i zapamiętania win. Na Winicjatywie i w Fermencie staramy się trzymać rękę na pulsie – tamtejsze wina opisywaliśmy jeszcze w 2013 roku, dwa lata później miałem okazję uczestniczyć w udanej degustacji w Krakowie, a w zeszłorocznym Fermencie do tematu powrócił Maciej Świetlik. Dziś czas na recenzję kolejnej butelki od prawdziwego ambasadora win armeńskich w Polsce, czyli Krakó Slow Wines w Krakowie.
Założona w 2005 roku winnica Van Ardi położona jest u stóp wygasłego wulkanu Aragac (by pozostać precyzyjnym – wygasły krater otaczają cztery wierzchówki), położonego na północ od Równiny Ararackiej, mniej więcej 50 km na północy zachód od stolicy kraju – Erywania. Sama winnica znajduje się na wysokości 1000 m n.p.m. i obejmuje powierzchnię 9 hektarów. Położona jest głównie na glebach kamienistych (skała wulkaniczna) i gliniastych. Wśród uprawianych odmian dominują lokalne: haghtanak, kakhet, kangun i areni, ale prawie 2,5 hektara zajmuje też… syrah, efekt ponad 20 lat spędzonych przez właściciela winnicy – Varuzhana Mouradia – w Kalifornii. Van Ardi produkuje około 50 tysięcy butelek rocznie.
Armeński syrah szcześliwie mnie ominął, miast tego miałem okazję spróbować Areni Reserve 2016. Czyste areni, które spędziło 14 miesięcy w beczkach z armeńskiego i francuskiego dębu. Choć ciężar butelki przywołuje skojarzenia z produkcją z południa Włoch, zawartość zdecydowanie się od niej różni. Przede wszystkim nie brakuje tu świeżości i dobrze zaznaczonej kwasowości, alkohol jest zaś trzymany w ryzach (13,5%). Esencję wina stanowią aromaty wiśni (raczej młodych niż dojrzałych), ziół, czarnego pieprzu, tytoniu i skóry. Dostajemy też wyraźną mineralność, trochę akcentów wapiennych i korzenno-owocowy finisz. Wino daje dużo przyjemności już dziś, ale bez problemu przetrwa kolejną dekadę (118 zł). ♥♥♥♥
Importerem jest Krakó Slow Wines, wino zakupić można w krakowskim sklepie i wine barze importera.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.