Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Szampany wdowy Henriot

Komentarze

Szampania przełomu XVIII i XIX wieku miała szczęście do silnych kobiet, których upór i talent stanął u podstaw budowy znakomitych firm winiarskich. Jedną z nich była Apolline Henriot.

Alice Tétienne. © Henriot

Familia Henriot wywodzi się z Lotaryngii. W Szampanii osiadła w roku 1640 i z czasem zajęła się uprawą winorośli. Według rodzinnej legendy, bezpośrednią motywacją otwarcia domu szampańskiego stała się dla Apolinne Henriot księga spisana przez jej prawuja, Canona Godinot O sposobie uprawy winorośli i produkcji wina w Szampanii wydana w 1718 roku. Młodziutka wdowa założyła w Reims firmę produkującą szampana w 1808 roku. Wino robiła z owoców pozyskiwanych z własnych winnic w Montagne de Reims. W 1880 roku jej prawnuk, Paul ożenił się z Marie Marguet z Côte des Blancs, która wniosła w wianie winnice w Avize, Le Mesnil-sur-Oger i Chouilly. Dziś powierzchnia własnych parceli przekracza 100 ha.

Dom Henriot był jednym z pierwszych, który inwestował w badania gleby. W latach 70. XX wieku poszerzono też znacząco kolekcję win z rezerw używanych przy komponowaniu szampanów. Między 1985, a 1994 rokiem Joseph Henriot kierował jednocześnie własną firmą oraz słynnym domem Veuve-Clicquot.

Dziś funkcją szefa piwnic pełni w Henriot znowu kobieta, Alice Tétienne. Winnice przechodzą konwersję na uprawę ekologiczną. 

Styl szampanów Henriot cechuje lekkość i elegancja. To wina na wskroś wytrawne, mineralne, oszczędne, ale o pięknej strukturze. Na przedwiośniu mieliśmy przyjemność, na zaproszenie Marka Kondrata, degustować cztery wina z kolekcji domu. Spotkanie prowadził Nicolas Raphet, który w Maison Henriot kieruje eksportem.

Henriot Champagne Brut Souverin

Wizytówka domu Henriot. Dojrzewający co najmniej 4 lata na osadzie kupaż chardonnay (50 proc.), pinot noir (45) i meunier (5) pochodzących z 26 siedlisk, z których zdecydowana większość ma status premier i grand cru. Bazę tego wydania stanowi rocznik 2017 uzupełniony ok. 30-proc. dodatkiem win z rezerw. Dosage nie przekracza 8 g/l. To bardzo przyjemny szampan z nutą brioszki i świeżego chleba w ataku. Wino o świetnej pienistości, super czyste, o ostrej cytrynowej kwasowości otulonej dojrzałym owocem. Obok aromatów cytrusowych i chlebowych pojawia się niuans świeżej pigwy, goryczka skórki grejpfruta i znakomite mineralne tło. Żywy, elegancki, smukły szampan (209 zł). ♥♥♥♥+

Henriot Champagne Blanc de Blancs Brut 

Nierocznikowe chardonnay dojrzewa na osadzie co najmniej 5 lat. Owoce pochodzą głównie z czołowych winnic w Avize i Le Mesnil-sur-Oger. Wino ma dosage na poziomie 8,56 g/l; ok. 40 proc. kupażu stanowią starsze wina z rezerw. To szampan miękki, lekko maślany, atakujący podniebienie w sposób delikatny. Wino jest soczyste, gładkie, mineralne, z kwasowością wpisaną w przyjazną, dość opulentną materię. Ładnie perliste. Z czasem czuć więcej nut karmelowych, chlebowych, wciąż jednak wyraziście wytrawnych (279 zł). ♥♥♥♥♡

Henriot Champagne Rosé Brut 

Dojrzewający 3 lata na osadzie kupaż pinot noir (50 proc.), meunier (10) i chardonnay (40) z dosage na poziomie 9,2 g/l. Szampan jest bardzo blady, o delikatnej, łososiowej sukni. Atakuje nutami mineralnymi. Po chwili pojawiają się czerwone owoce, wyraźne aromaty pinotowe, subtelna tanina. Wino smukłe, choć i tak wypełnia usta, hedonistyczne, z idącą falą obfitą pienistością. Pyszne! (289 zł) ♥♥♥♥♡

Henriot Champagne Millésime 2012

Degorżowany w maju 2021 roku, a więc po 8,5 latach leżakowania na osadzie kupaż chardonnay (54 proc.) i Pinot noir (46) pochodzących z sześciu siedlisk klasy premier i grand cru. Dosage wynosi 6 g/l. To dojrzały, elegancki, mineralny, oszczędny w aromatach szampan, który na podniebieniu pokazuje swój hedonistyczny charakter. Świetnie dojrzałe, wyraziście soczyste wino o wyrazistej, tnącej jak żyletka kwasowości. Długie, żywe, mineralne, z bardzo skalną końcówką. Z czasem rozwija przyjemne nuty brioszki, wciąż raczej wytrawnej. Pojawia się też niuans wytrawnego karmelu. Pomnikowe – superstruktura, ciało, życie! (319 zł). ♥♥♥♥♡+

Wina sprowadza do Polski Kondrat Wina Wybrane. Do kupienia w sklepach stacjonarnych i internetowym importera.

Źródło win: degustowane na zaproszenie importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.