Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Degustacje wspomnień

Komentarze

Patricka Chazalleta poznałem w pociągu, który wiózł nas na coroczną degustację côtes du rhône w Valence, organizowaną przez Jean-Luca Colombo. Postawił on sobie za zadanie jednoczesne spopularyzowanie i nobilitację mniej dotąd cenionych win tej apelacji. Udało mu się, o czym świadczyli współpasażerowie naszej podróży – restauratorzy, właściciele sklepów winnych, no i dziennikarze, a wśród nich wielkie pióra francuskiej enologii. Mnie, korespondenta warszawskiej gazety, zaproszono zapewne dlatego, że po upadku komunizmu Polskę uważano za nadzwyczaj obiecujący rynek dla francuskich win.

Patrick Baudouin. © Michel Joly

Od tego czasu wiele wody upłynęło w Rodanie, nie wiem, czy wciąż trwają pielgrzymki degustacyjne, ale côtes du rhône mają się świetnie, a Jean-Luc Colombo jest wielkim przedsiębiorcą.

Mój nowy znajomy Patrick okazał się handlarzem wina. Specjalnym. Jeździł po Francji i wyszukiwał nieznanych często, ale ciekawych winiarzy, których nektary wysoko wybijały się ponad przeciętność. Sprzedawał następnie te wina znanym restauracjom, co powodowało, że jego producenci nie pozostawali długo nieznani.

Odkryty przezeń w Szampanii Anselme Selosse bardzo szybko stał się gwiazdą nie tylko francuską, ale i światową, przez co jego cudowne szampany przestały być dostępne dla zwykłego zjadacza chleba.

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!