Przewodnik: Alto Piemonte
Gattinara była kiedyś słynniejsza niż barolo. Dziś nebbiolo robione tu i w dziewięciu sąsiedzkich apelacjach Alto Piemonte wraca do łask. Pod nazwą spanna daje wina intrygujące, smaczne i bez porównania tańsze niż w Langhe.
Na szczycie Wzgórza Świętego Wawrzyńca ponad Gattinarą stoi surowa XII-wieczna wieża Torre delle Castelle. Osoby, które zadały sobie trud (powiedzmy otwarcie – nieprzesadny) i wspięły się tu z centrum miasteczka, mogą odpocząć na olbrzymiej, przeskalowanej, pomalowanej na czerwono ławce. W dole rzeka Sesia – cienka kreska przecinająca życiodajną dolinę. Zmierza ku słynącym z ryżu miastom Arborio i Vercelli. Za plecami horyzont zamyka Monte Rosa, najpotężniejszy masyw Alp.
Wzgórze, podobnie jak wszystkie pobliskie pagórki, obsadzone jest winoroślą. W cieniu Alp Pennińskich, w dziesięciu podregionach powstają świetne wina tłoczone w dużej mierze z nebbiolo, które nosi tu lokalną nazwę spanna. Są być może nieco lżejsze niż ich kuzyni z leżącego ok. 100 km na południe Barolo i Barbaresco, ale równie intrygujące i wielowymiarowe. A także zdecydowanie tańsze.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!