Powitanie wiosny z mołdawskim winem
Trzy powody, dla których warto powitać wiosnę czerwonym i białym winem z małego kraju na wschodzie Europy.
Pierwszego dnia wiosny, w małym wschodnioeuropejskim kraju wśród lasów nad Dniestrem obchodzone jest święto Mărțișor – dzień odrodzenia przyrody.
Powód 1: biało-czerwona historia
Legenda głosi, że czerwony kolor oznacza życie, a biały śnieg. Symbolem wiosny jest Mărțișor – talizman wykonany z czerwonych i białych wstążek, który ludzie wręczają sobie w prezencie, przypinają do ubrań i noszą przy sercu. Czerwone i białe wina mołdawskie, nagrodzone przez polskich jurorów złotymi medalami w międzynarodowym konkursie winiarskim, są – podobnie jak Mărțișor – narodowym symbolem słonecznej Mołdawii. Nie da się nie zauważyć, że mołdawski Mărțișor ma takie same barwy jak polska flaga. To kolejne, obok umiłowania ojczyzny, podobieństwo łączące Mołdawian i Polaków. Obie nacje kochają dobre wina i mają dwa biało-czerwone symbole tak bliskie ich sercu – Mărțișor i biało-czerwoną flagę.
Od 2014 roku w konkursie Galicja Vitis gościły już setki zagranicznych win. Ubiegłoroczna edycja została jednak zdominowana przez wina mołdawskie. Spośród ponad 500 win ocenianych podczas 10. edycji konkursu aż 67 nagród zdobyły wina z Mołdawii. Dwoma złotymi medalami nagrodzono dobrze znaną na polskim rynku markę Moldawska Dolina: 86,67 punktów na 100 możliwych otrzymało białe wytrawne wino z wyjątkowych szczepów chardonnay i fetească albă, a 87 punktów – czerwone wytrawne wino ze szczepów cabernet sauvignon i rară neagră.
Powód 2: korzenie, czyli pochodzenie
Choć Moldawska Dolina brzmi jak nazwa polska, wina tej marki, podobnie jak Mărțișor, są jednym z symboli Mołdawii. Swoją wyjątkowość zawdzięczają szczególnemu charakterowi i połączeniu najlepszych szczepów mołdawskich winogron.
Moldawska Dolina to wino stworzone specjalnie na nasz rynek, przy uwzględnieniu upodobań mieszkańców Polski, lecz z wykorzystaniem mołdawskich winogron i pasji, z jaką Mołdawianie oddają się jego produkcji, począwszy od zbierania samych winogron, aż po rozlewanie gotowego wina do butelek.
Historia Moldawskiej Doliny zaczyna się w Etulii, malutkim regionie na południu Mołdawii, położonym w pobliżu granicy z Ukrainą i Rumunią. Region ten słynie z doskonałych warunków do uprawy winogron i produkcji wina. Tutaj właśnie, w winiarni Bostavan, ma swoje korzenie Moldawska Dolina i stąd pochodzi jej niepowtarzalny smak.
Powód 3: mołdawski charakter
Produkcja wina w Mołdawii nie jest traktowana jako jedna z gałęzi przemysłu. To cała kultura. Mieszkańcy Mołdawii są wierni tradycji, co daje się zauważyć w wyjątkowej jakości win Moldawska Dolina, wytwarzanych wyłącznie z ręcznie zrywanych winogron; w tutejszych winach zaklęte są miłość i cierpliwość. Winiarnia Bostavan w doskonały sposób łączy nowoczesną technologię i przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycyjne sposoby produkcji wina.
Uznanie, jakim wina te cieszą się w Polsce, oraz dwa złote medale dla białego i czerwonego wina Moldawska Dolina, są powodem do dumy i motywują producentów do jeszcze większych starań. Są dla nich tak cenne jak Mărțișor.