Plener Cuvée Leonard 2017
Stojąca za projektem Plener Dominika Černohorská jest członkinią stowarzyszeniu Mladi Vinaři, które skupia nie winiarnie, a prywatne osoby przed czterdziestką. Kiedy spotkaliśmy się w grudniu 2017 roku, robiła wina kątem, w piwnicy w innego „młodego”, Jana Stávka, brata Richarda, „najbardziej autentycznego z morawskich autentysów”, w Němčičkach. Dziś ma już własną, niedużą winiarnię w Pavlovie na Pálavie, niedaleko Mikulowa.
Jej biznesowym partnerem jest… dentysta, Ivo Marek. Część win fermentuje w wykonanym na wzór betonowego jaja zbiorniku z dębu. Dominika to dusza niepokorna, jej wina są bardzo prawdziwe, choć nie podążają w kieruku ekstremów typowych dla wielu morawskich naturalistów.
Plener Morava Cuvée Leonard 2017
Wieloodmianowy field blend ze zboczy Pálavy, w którym najwięcej jest müller-thurgau, veritasa i pálavy. Wino autorstwa Dominiki Černohorskiej jest złożone, świetnie zintegrowane, o gęstej, ale dobrze ułożonej materii, jedwabiście gładkie, sienne, soczyste, z subtelnym akcentem kminku. Choć już dobrze dojrzałe, ma co najmniej 3-5-letni potencjał. Klasa! (49 zł). ♥♥♥♡
Plener Morava Sylván 2018
Dojrzewający w dębowej beczce z akacjowym frontem sylvaner z wapiennych wzgórz Pálavy. Wino bardzo krzepkie (14 proc.), o gęstej materii, soczyste, lekko maślane, pełne nut żółtych owoców. Wciąż lekko cierpkie od drewna, złożone, wielowymiarowe. Podobnie jak Leonarda, nie należy go przechładzać. Na tym etapie alkohol wydaje się nieco zbyt rozbuchany, ale to wino dużej kutury, z potencjałem, jest więc szansa, że za 2-3 lata będzie bardziej harmonijne (58 zł). ♥♥♥♡
Wina do kupienia w sklepie internetowym importera – Winozmoraw.pl. Do Polski sprowadza je także Miro Winiarnia i Sklep w Krakowie.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.