Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Łukasz Górski najlepszym młodym sommelierem

Komentarze

Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł mistrza Polski młodych sommelierów 2022. W finale zawodów pokonał Aleksandrę Harabasz z krakowskiej Bottiglierii, a trzecie miejsce zajęła Iwona Hereda pracująca od kilku lat na Cyprze w hotelu Four Seasons w Limassol. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizowało konkurs w poznańskim hotelu Andersia w weekend 15-16 października.

Medaliści. © Materiały prasowe.

W zawodach startowało 25 zawodników i zawodniczek. Wyjątkowo liczna okazała się tym razem reprezentacja kobiet – w konkursie wzięło udział siedem sommelierek, a przewaga kobiet w finale była pierwszą w historii konkursów stowarzyszenia.

Mistrzostwa miały trzy etapy: eliminacje, półfinał, do którego trafiło sześcioro zawodników, oraz finał, który był starciem najlepszej trójki. W eliminacjach oprócz 40 testowych pytań uczestnicy konkursu mieli za zadanie m.in. dobrać wino do bardzo ostrej potrawy. W półfinale degustowano w ciemno pięć win i cztery różne alkohole. Także zadania finałowe miały formę degustacji w ciemno, tym razem liczył się także pełen opis wina oraz serwis i dobór wina do potraw.

Finaliści musieli podać w odpowiedni sposób szampana, wino pomarańczowe wymagające dekantacji, a także zaproponować wino do konkretnych dań lub zaproponować potrawy do określonego wina. Najtrudniejszym fizycznie zadaniem okazało się rozlanie dla publiczności podwójnego magnum na 30 równych porcji, bez możliwości dolewania do napełnionych już raz kieliszków. Tylko dwóm finalistom udało się w ten sposób całkowicie opróżnić gigantyczną butelkę.

„Poziom zawodników był bardzo wysoki. Cieszyło mnie ocenianie tak zdolnych młodych sommelierów”, mówi Kamil Wojtasiak, szef jury zawodów. „Wraz z moimi kolegami z jury chcieliśmy stworzyć jak najbardziej kompletne zawody, aby każdy z kandydatów mógł pokazać swoje najlepsze umiejętności. W wielu przypadkach widać było stres i to on był głównym powodem pomyłek i błędnych decyzji, ale każdy musi popełnić swoje błędy i z nich wyciągnąć lekcję.”

Konkursowi towarzyszyły degustacje i seminaria dla sommelierów organizowane przez partnerów Mistrzostw: TiM, Chateau Purcari, Niemiecki Instytut Wina, Wines of Portugal, California Wines, National Wine Agency of Georgia i Les Grands Chais De France. Publiczność mogła też wziąć udział w degustacji przygotowanej przez Vininovę i Wina z Tejo.

Winicjatywa była patronem medialnym wydarzenia.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.