Ferment Show 2022: zespół sommelierski nr 1
Już 5 listopada w Hotelu Bristol odbędzie się Ferment Show 2022 – Somm & Chef Dinner, najbardziej prestiżowe wydarzenie winiarskie w tym roku.
Za menu degustacyjne odpowiadać będzie szef restauracji Bristol Marconi – Michał Tkaczyk. Najlepszy serwis zapewnią czołowe polskie sommelierki i sommelierzy, tradycyjnie podzieleni na zespoły.
Dziś przedstawiamy pierwszy z nich, któremu przewodzić będzie Adam Tomczak z Mielżyński Wine Spirits Specialities w Poznaniu, mistrz Polski sommelierów z zeszłego roku.
W skład jego zespołu wejdą także:
Kaja Piątkowska – studentka kierunku intermedia na Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu. Rozpoczęła swoją przygodę z winem w 2020 roku. Zdobyła certyfikat WSET na poziomie 2. Na co dzień pracuje w Mielżyński Wine Spirits Specialities w Poznaniu i wspiera Stowarzyszenie Sommelierów Polskich jako członkini Komisji Organizacyjnej, w której pełni rolę koordynatorki grafiki.
Marcin Piwko – kierownik zmiany w Mielżyński Wine Spirits Specialities w Poznaniu. Absolwent WSET (poziom 2 i 3). Ukończył kurs barmana pierwszego stopnia. Oprócz wina interesuje się kuchnią azjatycką, mocnymi alkoholami, podróżami i jazdą na rowerze.
Wincenty Mikołajczyk – sommelier w Mielżyński Wine Spirits Specialities w Poznaniu. Prowadzi też własny winiarski koncept Wine With Winz. Kiedy nie pije wina, nagrywa muzykę, gra w koszykówkę lub w szachy. Mam słabość do włoskiej kuchni i dobrego filmu.
Zobaczcie relacje z poprzednich edycji.