Jakie wino do szparagów?
Dla wielu sybarytów, z wyżej podpisanym włącznie, czas szparagów to najważniejszy sezon w roku. Przez krótkie dwa miesiące białe i zielone pałki królują na naszych stołach przygotowywane na tuziny sposobów. Tymczasem jedna z obiegowych prawd mówi, że szparagi to trudny temat w kontekście wina. Podobnie jak pomidory, karczochy czy jajka. Gdybym rzeczywiście nie mógł popijać szparagów winem, Spargelzeit straciłby połowę uroku. Poza tym, może z moim podniebieniem jest coś nie tak, ale nigdy nie odczułem dyskomfortu łącząc szparagi z winem. Oczywiście, winem odpowiednim. Co zaś znaczy w kontekście szparagów wino odpowiednie? Standardowa odpowiedź sommeliera brzmi: sauvignon blanc. Na szczęście wybór jest dużo większy i w dużej mierze zależy od tego, jak szparagi przygotujemy.
Białe szparagi z oliwą lub masłem
Jeśli tylko nie przesadzimy z dodatkami i pozwolimy wybrzmieć przede wszystkim szparagom, najlepsze będą subtelne wina środkowoeuropejskie (Niemcy, Austria, Czechy, Słowacja, Węgry): grüner veltliner, silvaner, dobry müller thurgau, gelber muskateller ewentualnie jak najbardziej delikatny riesling.
Białe szparagi ze stopionym masłem (lub majonezem)
O smaku tej klasycznej potrawy decyduje w dużej mierze bogata nuta maślana (lub majonezowa). Najlepszą parą będzie rześkie, nie dojrzewające w beczce chardonnay (proste chablis lub petit chablis, wina z Friuli i Alto Adige), górskie pinot blanc, frankoński silvaner lub nieprzesadnie mocny i niezbyt owocowy riesling.
Białe szparagi z sosem holenderskim, jajkiem sadzonym lub w koszulce
Takie zdecydowane danie potrzebuje bardziej wyrazistego wina. Dobry trop to beczkowe (ale bez przesadnie słodkich nut waniliowych) chardonnay, obfita graševina (welsch-, olaszrizling) z Kutjewa czy Egeru, biała beczkowa rioja.
Zielone szparagi z kozim serem
To właśnie szparagowe danie, które najbardziej lubi się z sauvignon blanc. Wybierajcie jednak jego europejskie wcielenia: wina znad Loary z Alto Adige, Friuli czy Styrii, a nie obfite sauvignon z Nowego Świata zdominowane przez nuty tropikalnych owoców.
Zielone szparagi z winegretem
To znowu dobra para dla europejskiego sauvignon blanc, ale też kupaży na sauvignon blanc opartych, jak np. białe niebeczkowe bordeaux w rodzaju Entres-Deux-Mers.
Risotto z białych szparagów
Kremowe risotto o bogatej, miękkiej strukturze, ale wciąż delikatnym smaku prosi się o kontrapunkt w postaci rześkiego, świeżego pinot grigio. Zapomnijcie jednak o supermarketowych PG z weneckich równin, które znikną w połączeniu z potrawą. Górskie wina o zdecydowanej strukturze będą tu na miejscu.
Grillowane zielone szparagi z boczkiem (lub grzybami)
Danie dla tych, którym znudziły się wina białe. Radę dadzą dobre, wytrawne rosé o wyrazistej strukturze, ale też lżejsze wina czerwone: cabernet franc znad Loary, lekkie europejskie pinot noir, węgierski portugieser.