Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Jakie wino do tacos?

Komentarze
Kto pamięta, jak Donald Trump w samym środku kampanii prezydenckiej umieścił na Twitterze swoje zdjęcie z pokaźnym taco bowl i wyznaniem „I love Hispanics”? Chwilę później posypały się na jego głowę gromy. Zarzucano mu, że użył terminu, który ma postkolonialne pochodzenie, a jego słowa brzmią fałszywie i arogancko w kontekście wcześniejszych ataków na mniejszość meksykańską i zapowiedź budowy muru na granicy z Meksykiem. Do tego dziennikarze dopatrzyli się na fotografii wystającej spod talerza zdjęcia byłej żony miliardera, Marli Maples, w bikini. Jak wiemy już dziś, ani „Hispanics”, ani roznegliżowana Marla nie przeszkodziły Trumpowi zostać 45. prezydentem Stanów Zjednoczonych. Nie dokonało tego nawet taco bowl, pogardzane przez jego meksykańskich wyborców danie z utwardzanej tortilli, które ma tyle wspólnego z Meksykiem, co Trump z Octavio Pazem. Jak w takim razie wygląda taco prawdziwe, to, które przeżywa właśnie swoją drugą młodość na streetfoodowej scenie? Przede wszystkim jest zrobione ze świeżo przyrządzonego, miękkiego placka kukurydzianego. Za nadzienie może służyć praktycznie wszystko – od owoców morza po chili con carne, ale najpopularniejsze są wersje z wieprzowiną. Ważnym składnikiem są też sosy – np. adobo albo salsa verde z zielonych pomidorów. Do tego kolendra, cebula, czosnek, limonka i obowiązkowo coś ostrego, np. chili guajillo. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem taco jest al pastor, w którego skład wchodzi marynowana wieprzowina, ananas, kolendra, kmin rzymski, pasta achiote i sok z limonki. Popularne jest też taco de carnitas z szarpaną wołowiną, taco de lengua z ozorem wołowym, kolendrą i salsą verde, taco de pollo z kurczakiem i taco de birria z koziną.
Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!