Gilvesy Badacsony Furmint Váradi 2018
Gilvesy to obecnie jedno z najgłośniejszych nazwisk nad Balatonem. Pisałem już o jego doskonałym Sauvignon Blanc Mogyorós 2018. Dziś pora na równie znakomitego Furminta Váradi 2018. Obydwa wina dostępne są w ofercie Nawino, importera, u którego znajdziecie też niezłą selekcję kultowego winiarza z Szekszárdu – Heimanna. Polecam zwłaszcza bikavéra w świetnej cenie.
Heimann Szekszárd Bikavér Hordóválogatás 2016
Specjalna selekcja najlepszych beczek bikavéra Heimannów wymaga jeszcze czasu, ale już dziś ukazuje głębię, złożoność i powagę na poziomie czołowych win węgierskich. W bukiecie mokry torf, mielony pieprz, liście tytoniu, w smaku wysoka kwasowość, świeży wiśniowy owoc błyskawicznie zjadający nuty dębu; ten ostatni jest odczuwalny głównie w gęstych taninach, ładnie jednak wypolerowanych. Zapamiętuje się elegancję, czystość, świeżość i krystaliczną jakość owocu bez wspomagaczy, czyli twarz Nowych Węgier (65 zł). ♥♥♥♥
Gilvesy Badacsony Furmint Váradi 2018
Surowy, skalny, wyraźnie zielony w aromatach furmint (chrupkie jabłko, nać), lekko też zredukowany. Na podniebieniu ciągnie swoją kanciastą, modalną ludową piosenkę, z wysoką kwasowością, pieprznymi nutami mineralnymi i posmakiem pasternaku raczej niż owocu. Bardzo dyskretny aport beczki, ekstrakt i kwas dobrze zintegrowane z gęstą fakturą. Wycyzelowane, ambitne wino, któremu bezwzględnie należą się dwa lata w butelce (128 zł). ♥♥♥♥
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.