Gérard Duplessis Chablis 2016
Gérard Duplessis Chablis 2016
Chablis nie jest pierwszym francuskim regionem, jaki przychodzi na myśl, kiedy mowa o winach organicznych i naturalnych. Ich produkcję utrudnia tamtejszy wilgotny klimat. Nie znaczy to oczywiście, że nie dotarł tam nieinterwencjonistyczny ferment, o czym świadczą wina takich producentów jak Château de Béru czy Domaine Pattes Loup. Wciąż mało u nas znanym reprezentantem nowej fali jest Gérard Duplessis, a właściwie jego syn, 38-letni Lilian Duplessis, który zarządza niewielkim, rodzinnym biznesem (łącznie 9 hektarów winnic). Po przejęciu go od ojca w 2007 roku zaprowadził nowe porządki – winnice uprawiane są organicznie, fermentacja jest spontaniczna, a dodatek siarki – niewielki. O jego winach mówi się przy tym, że mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Cieszy, że sięgnął po nie krakowski importer Lutomski.Wino.
To wino ma wszystko, czego można oczekiwać po chablis – kredową mineralność, świeżość i werwę. Ale ma też też znacznie więcej: bardzo ładny aromat dojrzałego jabłka, pomarańczy i cytryny, mocną strukturę, koncentrację i jędrność. Daleko mu do ascetycznego wzorca, sporo tu zmysłowej ekspresji, spory jest też potencjał gastronomiczny. Wypróbowałem je do fenomenalnego tatara wołowego z emulsją z pietruszki i chrzanu we wrocławskiej Oda Bistro i z czystym sumieniem polecam to nieoczywiste połączenie wszystkim tataromaniakom. Bardzo uczciwa cena z te emocje (101,90 zł). ♥♥♥♥
W podanej cenie wino do kupienia w krakowskim sklepie importera. W sprzedaży jest już także rocznik 2017.
Źródło wina: zakup własny autora.