Films for Food dla fanów wina
Od września, w ramach wędrującego po Polsce cyklu Films for Food, prezentowane są filmy o winie. Projekcjom towarzyszą dyskusje z udziałem ludzi wina. Na pierwszy ogień poszła wyświetlana we Wrocławiu „Czerwona obsesja”. Film komentowali m.in. Wojciech Cyran, ambasador marki Jacob’s Creek, i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy, Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów. Nie zabrakło też warsztatów łączenia tapas z winami z Riojy zorganizowanych przez Campo Viejo. 21 października „Czerwoną obsesję” obejrzeli widzowie warszawskiego Kina Muranów. W dyskusji udział wziął m.in. nasz redakcyjny kolega, Maciej Nowicki.
W najbliższych tygodniach filmowe spotkania z winem przeniosą nas na antypody. 9 grudnia we Wrocławiu, a 15 grudnia w Katowicach, fani wina obejrzą australijski film dokumentalny „Chateau Chunder: A Wine Revolution” w reżyserii Stephena Oliviera. To opowieść o drodze, jaką w bardzo krótkim czasie pokonała winiarska Australia. Jeszcze w latach lat 70. tamtejsze wino nie cieszyło się dobrą renomą, stając się nawet obiektem żartów Monty Pythona. W ciągu czterech dekad udało się jednak radykalnie zmienić ten wizerunek. Film pokazuje tę przemianę za pomocą barwnych anegdot i bohaterów lokalnej sceny winiarskiej.
Po seansie filmu we Wrocławiu na widzów czekać będzie spotkanie z ambasadorem Jacob’s Creek i degustacja. Będzie też można wziąć udział w warsztatach wina Jacob’s Creek Double Barrel w pracowni Food Think Tank. Warsztaty i degustacje towarzyszyć też będą projekcji w Kinoteatrze Rialto w Katowicach, 15 grudnia. W katowickiej dyskusji udział wezmą m.in. Marian Jeżewski, propagator kultury picia wina i pomysłodawca festiwalu Noe Festiwal i Ola Czapla-Oslislo, recenzentka kulinarna.
Więcej o najbliższych pokazach cyklu dowiedzieć się można na fanpage’u organizatora oraz stronach kina Nowe Horyzonty we Wrocławiu i Kinoteatru Rialto w Katowicach.