Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Films for Food dla fanów wina

Komentarze

Od września, w ramach wędrującego po Polsce cyklu Films for Food, prezentowane są filmy o winie. Projekcjom towarzyszą dyskusje z udziałem ludzi wina. Na pierwszy ogień poszła wyświetlana we Wrocławiu „Czerwona obsesja”. Film komentowali m.in. Wojciech Cyran, ambasador marki Jacob’s Creek, i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy, Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów. Nie zabrakło też warsztatów łączenia tapas z winami z Riojy zorganizowanych przez Campo Viejo21 października „Czerwoną obsesję” obejrzeli widzowie warszawskiego Kina Muranów. W dyskusji udział wziął m.in. nasz redakcyjny kolega, Maciej Nowicki.

W najbliższych tygodniach filmowe spotkania z winem przeniosą nas na antypody. 9 grudnia we Wrocławiu, a 15 grudnia w Katowicach, fani wina obejrzą australijski film dokumentalny „Chateau Chunder: A Wine Revolution” w reżyserii Stephena Oliviera. To opowieść o drodze, jaką w bardzo krótkim czasie pokonała winiarska Australia. Jeszcze w latach lat 70. tamtejsze wino nie cieszyło się dobrą renomą, stając się nawet obiektem żartów Monty Pythona. W ciągu czterech dekad udało się jednak radykalnie zmienić ten wizerunek. Film pokazuje tę przemianę za pomocą barwnych anegdot i bohaterów lokalnej sceny winiarskiej.

Po seansie filmu we Wrocławiu na widzów czekać będzie spotkanie z ambasadorem Jacob’s Creek i degustacja. Będzie też można wziąć udział w warsztatach wina Jacob’s Creek Double Barrel w pracowni Food Think Tank. Warsztaty i degustacje towarzyszyć też będą projekcji w Kinoteatrze Rialto w Katowicach, 15 grudnia. W katowickiej dyskusji udział wezmą m.in. Marian Jeżewski, propagator kultury picia wina i pomysłodawca festiwalu Noe Festiwal i Ola Czapla-Oslislo, recenzentka kulinarna.

Więcej o najbliższych pokazach cyklu dowiedzieć się można na fanpage’u organizatora oraz stronach kina Nowe Horyzonty we Wrocławiu i Kinoteatru Rialto w Katowicach.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.