Vinhas de Rebordelo 2016
Adega Cooperativa do Rabaçal Vinhas de Rebordelo VR Transmontano 2016
Fakt, że wino z leżącego na północ od Douro i na wschód od Minho regionu Trás-os-Montes pojawia się w Biedronce, jest miłą niespodzianką. Dziś mało kto go kojarzy, ale wróży mu się rychłe wyjście z cienia sławniejszych sąsiadów (piszemy o tym w najnowszym numerze Fermentu).
Jeszcze niedawno tamtejszych producentów niebędących spółdzielniami można było policzyć na palcach jednej ręki, teraz jest ich ponad 50. Klimat jest tam kontynentalny i suchy, a podłoże granitowe i łupkowe. Wina powstające na terenie całego regionu mają prawo do oznaczenia Vinho Regional Transmontano, zaś dla tych powstających w wybranych podstrefach stworzono apelację DOC Trás-os-Montes. Jednym z asów w transmontańskiej talii jest modna odmiana bastardo, którą przybliżał już Maciej Nowicki.
Szczep ten znajdziemy także w dzisiejszym winie dnia – kupażu tinta roriz, trincadeiry i bastardo – wyprodukowanym przez dużą spółdzielnię Adega Cooperativa do Rabaçal. W aromacie dostajemy kompot truskawkowy, jagody, tytoń i zioła, w ustach – nietknięty beczką, chrupki czerwony owoc i wysoką kwasowość. Całość utrzymana jest w lekkim, świeżym stylu, idealnym do ryb. Możecie bez ryzyka wypróbować je do łososia lub tuńczyka albo podejść do sprawy bardziej odważnie i po portugalsku, czyli postawić na dorsza. Warto, szczególnie w tej cenie (17,99 zł). ♥♥♡
Źródło wino: zakup własny autora.