Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 2

Komentarze

Przedstawiamy drugi numer FERMENTU. Już dziś pierwsze egzemplarze ruszają w podróż do naszych prenumeratorów i wybranych sklepów z winem. Lista miejsc, w których można kupić Ferment, cały czas się wydłuża, a śledzić ją możecie tutaj. Zachęcamy do zakupu i przedstawiamy spis treści najnowszego numeru. Stopniowo będziemy go uzupełniać o linki do artykułów, które ukażą się online.

ROZMOWA FERMENTU – z Robertem Mielżyńskim rozmawia Ewa Rybak

O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj

WINO W KSIĄŻKACH Marek Bieńczyk o książce Wino jest dobre dla serca

WINO Z WIDOKIEM – najpiękniejsze winnice świata

TEMAT NUMERU
O szampanie jesienią pisze Ewa Wieleżyńska
Elementarz szampana
Kontrowersje – Paweł Białęcki i Wojciech Bońkowski po dwóch stronach szampańskiej barykady
Przewodnik po producentach
Burza w kieliszku – Krug Brut 2002

REPORTAŻE
Bordeaux
– o bordoskim kłopocie bogactwa pisze Wojciech Bońkowski
Serbia – wina z innej czasoprzestrzeni opisuje Izabela Kamińska
Rheinhessen – o drugim oddechu Hesji pisze Marcin Jagodziński
EpokaleMarcin Jagodziński o niezwykłym winie dojrzewającym 7 lat w sztolniach
Grecja – po krańcach i sercu Europy podróżuje Maciej Świetlik

POLSKIE DROGI
Małopolski Przełom Wisły – Maciej Nowicki o jednym z najprężniejszych regionów winiarskich w Polsce.
Portert Johna Borrella kreśli Maciej Nowicki.

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Praktyka chaosu
Fakty i mity – Natalia Osiatyńska tym razem o soli
Bohater do pary – o łączeniu wina z grzybami pisze Izabela Kamińska
Fokus na Senses – gwiazdkową restaurację recenzuje Wojciech Bońkowski
Duet mistrzów potrawę i wino polecają sommelier Przemysław Morawski i szef kuchni Andrea Camastra (Senses)

W tym sezonie polecamy najlepsze miejsca na winnej mapie Polski

TRENDY
Fine dining Foodies i niespodzianki
Mocna półka – drogę z karczmy na salony prześwietla Łukasz Gołębiewski
Jak oni piją? – z Marcinem Mellerem rozmawia Paweł Bravo
Na językach – o karierze ramenu i sztuce łączenia go z winem pisze Sławomir Sochaj

Polscy sommelierzy
Z Markiem Przyborkiem, Mistrzem Polski Sommelierów 2017, rozmawia Wojciech Bońkowski
Gen rywalizacji – z Piotrem Pietrasem, który jako drugi Polak otrzymał prestiżowy tytuł Master Sommeliera, rozmawia Wojciech Bońkowski

Jak smakuje władza pokazuje Maciej ŚwietlikHistorii III RP przez pryzmat kieliszka

PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk Wino jako pogląd
Tim Atkin MW Czy en primeur ma sens?
Wojciech Bońkowski Wino i pieniądze
Ludwik Lewin Dlaczego wino jest tak dobre?
Sławomir Sochaj Kosztowny minimalizm

ZAKUPY – polecamy m.in. najlepsze szampany i bordeaux do 50 zł.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Znów listonosz zaspał?

    • (Winicjatywa)

      Aleksander Knupp

      Rozważamy zatrudnienie własnych listonoszy!

  • :) Byle takich, co to wcześniej doniosą stuff do prenumeratorów niż zaprzyjaźnionych sklepów :).

    • (Winicjatywa)

      Aleksander Knupp

      Przykra sprawa. Nie lekceważymy jej. Aczkolwiek niestety ładnie ilustruje ona też różnicę pomiędzy prywatnymi firmami kurierskimi a Pocztą Polską, bowiem jednej i drugie przesyłki zostały wysłane tego samego dnia 10 dni temu.

  • Ferment fajny, cieszę się, że jest, ale nie wiem co to za maniera edytorska – to samo zdjęcie powtórzone na tylnej okładce. (??) W dodatku fotograf, słynny a jakże, chciał coś powiedzieć i zrobił z p. Mielżyńskiego jakiegoś Mickeya Rourke w trakcie odwyku ( ja też miałem kiedyś zaszczyt być „zrobiony” przez p. Sikorę i rodzona matka mnie nie poznała…) . Do tego – wywiad z RM jest nie o winie tylko o handlowaniu winem, to trochę zmarnowany potencjał tej wybitnej postaci. A poza tym numer super, szczególnie to o grzybach, bo mamy rok wysypowy. Dziekuję za uwagę.

    • (Winicjatywa)

      Piotr Jankowski

      Dziękujemy za miłe słowo. Na IV stronie okładki prezentowane jest inne zdjęcie Roberta Mielżyńskiego niż na froncie.

  • Wywiady okładkowe i okładki chyba nie są mocną stroną Fermentu. U mnie jak nie było, tak nie ma 2giego numeru. Pierwszy przybył po 2 tygodniach od hasła „wysłaliśmy” więc czekam i pozdrawiam :).

    • (Blogger)

      Aleksander Knupp

      Jestem zdania odmiennego. Wywiady są dobre, zwłaszcza ten z M. Kondratem (piękna polszczyzna). Mam za to inną sugestię. Otóż mnie uczono, że wywiad powinien kończyć się słowami „Dziękuję za rozmowę”. W pierwszym numerze miałem wrażenie, że brakuje mi strony, bo rozmowa po prostu się urwała. W drugim jest jakaś kreska, ale umiejscowiona w takim miejscu, że nie skojarzyła mi się z końcem rozmowy. Znów wywiad jakby się urwał. Warto pomyśleć o jakimś eleganckim kończeniu wywiadu podziękowaniem lub wyraźnym oznaczeniem, np. kwadracikiem czy kółeczkiem, że to już koniec. :-)

      • Artur Baranowski

        Jak dla mnie, to w „Fermencie” jest za mało o winie, a za dużo tematów okołowinnych. Ale to chyba świadomy wybór redakcji.
        Jednak wiele rzeczy tez mnie dziwi. Ostatni numer, mamy wielki przegląd marek szampana, co akurat się chwali i ani słowa o Dom Perignon. Razi taka wybiórczość redakcji…

        • (Winicjatywa)

          Agnieszka Komasa

          Marka Dom Pérignon należy do Moët & Chandon i owszem, wspominamy o niej na stronie 30.

          • Wojciech Bońkowski MW

            Tak na gorąco… Może u mnie nie ma tej strony? Bo jest artykuł „Marki szampana, który każdy powinien znać” i nie ma tam o DP… A przecież Dom Perignon sroce spod ogona nie wypadł…

          • (Winicjatywa)

            Agnieszka Komasa

            Krótko bo krótko, ale wspominamy o marce Dom Pérignon na stronie 30 w notce o Moët & Chandon. Ma Pani Ferment bez tej strony?