Ferment – numer 2
Przedstawiamy drugi numer FERMENTU. Już dziś pierwsze egzemplarze ruszają w podróż do naszych prenumeratorów i wybranych sklepów z winem. Lista miejsc, w których można kupić Ferment, cały czas się wydłuża, a śledzić ją możecie tutaj. Zachęcamy do zakupu i przedstawiamy spis treści najnowszego numeru. Stopniowo będziemy go uzupełniać o linki do artykułów, które ukażą się online.
ROZMOWA FERMENTU – z Robertem Mielżyńskim rozmawia Ewa Rybak
O TYM SIĘ MÓWI – najgorętsze dyskusje w światowej winosferze relacjonuje Sławomir Sochaj
WINO W KSIĄŻKACH – Marek Bieńczyk o książce Wino jest dobre dla serca
WINO Z WIDOKIEM – najpiękniejsze winnice świata
TEMAT NUMERU
O szampanie jesienią pisze Ewa Wieleżyńska
Elementarz szampana
Kontrowersje – Paweł Białęcki i Wojciech Bońkowski po dwóch stronach szampańskiej barykady
Przewodnik po producentach
Burza w kieliszku – Krug Brut 2002
REPORTAŻE
Bordeaux – o bordoskim kłopocie bogactwa pisze Wojciech Bońkowski
Serbia – wina z innej czasoprzestrzeni opisuje Izabela Kamińska
Rheinhessen – o drugim oddechu Hesji pisze Marcin Jagodziński
Epokale – Marcin Jagodziński o niezwykłym winie dojrzewającym 7 lat w sztolniach
Grecja – po krańcach i sercu Europy podróżuje Maciej Świetlik
POLSKIE DROGI
Małopolski Przełom Wisły – Maciej Nowicki o jednym z najprężniejszych regionów winiarskich w Polsce.
Portert Johna Borrella kreśli Maciej Nowicki.
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Praktyka chaosu
Fakty i mity – Natalia Osiatyńska tym razem o soli
Bohater do pary – o łączeniu wina z grzybami pisze Izabela Kamińska
Fokus na Senses – gwiazdkową restaurację recenzuje Wojciech Bońkowski
Duet mistrzów potrawę i wino polecają sommelier Przemysław Morawski i szef kuchni Andrea Camastra (Senses)
W tym sezonie polecamy najlepsze miejsca na winnej mapie Polski
TRENDY
Fine dining Foodies i niespodzianki
Mocna półka – drogę z karczmy na salony prześwietla Łukasz Gołębiewski
Jak oni piją? – z Marcinem Mellerem rozmawia Paweł Bravo
Na językach – o karierze ramenu i sztuce łączenia go z winem pisze Sławomir Sochaj
Polscy sommelierzy
Z Markiem Przyborkiem, Mistrzem Polski Sommelierów 2017, rozmawia Wojciech Bońkowski
Gen rywalizacji – z Piotrem Pietrasem, który jako drugi Polak otrzymał prestiżowy tytuł Master Sommeliera, rozmawia Wojciech Bońkowski
Jak smakuje władza pokazuje Maciej Świetlik w Historii III RP przez pryzmat kieliszka
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk – Wino jako pogląd
Tim Atkin MW Czy en primeur ma sens?
Wojciech Bońkowski Wino i pieniądze
Ludwik Lewin Dlaczego wino jest tak dobre?
Sławomir Sochaj Kosztowny minimalizm
ZAKUPY – polecamy m.in. najlepsze szampany i bordeaux do 50 zł.