Ferment – numer 26
Czas na najnowszy, jesienny numer Fermentu, którego tematem jest wino i władza.
Wino i władza – zaskakująca para? W najnowszym numerze Fermentu zastanawiamy się, kto dzierży władzę nad winem, ale też czyja władza wine się karmi i na winie jest oparta. Analizujemy rządzące życiem winiarzy przepisy i zaglądamy za kulisy świata gastronomii.
Zapraszamy również do przeczytania reportaży z Katalonii, Madery, Kalifornii i austriackiego salonu naturalistów Karakterre. Polecamy najlepsze miejscówki w Porto, rozkładamy na czynniki pierwsze Corpinnat, nową klasę katalońskich bąbelków. Oceniamy też polskie rieslingi!
Zapraszamy do lektury.
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZ
Katalonia
Kontrowersje – Sławomir Sochaj i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o musujący Corpinnat
TEMAT NUMERU – Wino i władza
Sławomir Sochaj Kto trzyma wino w garści
Igor Grzeszczuk Kto rozdaje karty w gastronomii
Kuba Janicki Polityczna historia wina
Historia, której nie było. Z którymi sławnymi politykami poszliby na wino redaktorzy Fermentu?
Jak mówić o winie? Rozmawiamy z czołowymi agencjami promocji winiarstwa w Polsce
Radosław Froń Regulacje prawne w polskim winiarstwie
Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia. Wino dla przyszłych pokoleń
Małgorzata Partyka Austria. Dynamika, przyszłość, relacja
Sławomir Sochaj Hiszpania. Pół dekady z nowym sercem
Tomasz Prange-Barczyński Madera. Malmsey i spółka
PODRÓŻE
Magdalena Rudzka Weekend w Porto: Gourmand nad Douro
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Etykiety. List na butelce
IKONY WINA
Z Theresą Breuer, jedną z czołowych niemieckich winiarek, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Champagne Salon Le Mesnil 2002
PRZY WINIE
Z polską enolożką Moniką Stępień rozmawia Inka Wrońska
Z Kalifornii w Lubuskie
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Na Kremlu otwierają szampana
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Uczty
Kuba Janicki Bohater do pary. Jabłka
Bartek Kieżun Konteksty. Wino polskich królów
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Sherry unplugged
INNE FERMENTACJE
Kuba Janicki O piwach belgijskich
Kuba Janicki Pisco sour
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk Magik habilitowany
Wojciech Bońkowski MW Oda do młodości
Ewa Rybak Salud, dinero, amor!
Sławomir Sochaj Drobne sprawy w Gevrey-Chambertin
Inka Wrońska Ostatnia wieczerza
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z Katalonii oraz nowe roczniki Amarone i Riesling Grosses Gewächs 2022. Polecamy również przegląd polskich rieslingów. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.