Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 26

Komentarze

Czas na najnowszy, jesienny numer Fermentu, którego tematem jest wino i władza.

 

Wino i władza – zaskakująca para? W najnowszym numerze Fermentu zastanawiamy się, kto dzierży władzę nad winem, ale też czyja władza wine się karmi i na winie jest oparta. Analizujemy rządzące życiem winiarzy przepisy i zaglądamy za kulisy świata gastronomii.

Zapraszamy również do przeczytania reportaży z Katalonii, Madery, Kalifornii i austriackiego salonu naturalistów Karakterre. Polecamy najlepsze miejscówki w Porto, rozkładamy na czynniki pierwsze Corpinnat, nową klasę katalońskich bąbelków. Oceniamy też polskie rieslingi! 

Zapraszamy do lektury.

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZ
Katalonia

Kontrowersje Sławomir Sochaj i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o musujący Corpinnat

TEMAT NUMERU – Wino i władza

Sławomir Sochaj Kto trzyma wino w garści
Igor Grzeszczuk Kto rozdaje karty w gastronomii
Kuba Janicki Polityczna historia wina
Historia, której nie było. Z którymi sławnymi politykami poszliby na wino redaktorzy Fermentu?
Jak mówić o winie?
Rozmawiamy z czołowymi agencjami promocji winiarstwa w Polsce
Radosław Froń Regulacje prawne w polskim winiarstwie

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Imprezy winiarskie w Polsce

REPORTAŻE

Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia. Wino dla przyszłych pokoleń
Małgorzata Partyka
Austria. Dynamika, przyszłość, relacja
Sławomir Sochaj Hiszpania. Pół dekady z nowym sercem
Tomasz Prange-Barczyński Madera. Malmsey i spółka

PODRÓŻE

Magdalena Rudzka Weekend w Porto: Gourmand nad Douro

NAUKA

Sławek Chrzczonowicz Etykiety. List na butelce

IKONY WINA

Z Theresą Breuer, jedną z czołowych niemieckich winiarek, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

WINA-LEGENDY

Norbert Dudziński o Champagne Salon Le Mesnil 2002

PRZY WINIE

Z polską enolożką Moniką Stępień rozmawia Inka Wrońska

Z Kalifornii w Lubuskie

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Na Kremlu otwierają szampana
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Uczty
Kuba Janicki Bohater do pary. Jabłka
Bartek Kieżun Konteksty. Wino polskich królów
W tym sezonie polecamy

TRENDY

Sławomir Sochaj Na językach. Sherry unplugged

INNE FERMENTACJE

Kuba Janicki O piwach belgijskich
Kuba Janicki Pisco sour

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk Magik habilitowany
Wojciech Bońkowski MW Oda do młodości
Ewa Rybak Salud, dinero, amor!
Sławomir Sochaj Drobne sprawy w Gevrey-Chambertin
Inka Wrońska Ostatnia wieczerza

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z Katalonii oraz nowe roczniki Amarone Riesling Grosses Gewächs 2022. Polecamy również przegląd polskich rieslingów. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • .

  • Dzień dobry,
    Czy będzie wydanie papierowe czy raczej nie ma na co liczyć i zamawiać e-wydanie?

    • (Winicjatywa)

      Jędrzej Konwerski

      Wydane drukowane będzie dostępne od 2 lutego.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Super bardzo fajnie, więc 2 wycieczka do Empiku :)

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

          • Wojciech Bońkowski MW

            A wysyłkowo będzie można zamówić? Ostatnie numery zamawiałem partiami z numerami archiwalnymi, ale już mam wszystkie. Zatem czy będzie można kupić wysyłkowo tylko ten jeden numer?

          • (Winicjatywa)

            Jędrzej Konwerski

            Prosimy o kontakt z redakcją.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Dzień dobry, rozumiem, że prenumeratorzy mogą liczyć na wysyłkę numeru w tygodniu 6/10-02-2023 ?

        • (Winicjatywa)

          Roberet Kowalczyk

          Ferment będzie wysyłany jutro (2.02)

          • Wojciech Bońkowski MW

            super, dziekuję za info

  • Ja również czekam na wersję papierową. Mój pierwszy Ferment (temat przewodni: terroir) bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Siedzę z ołówkiem w dłoni i podkreślam, notuję, uczę się od Was – świetna robota. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

  • Gratulacje dla p. Wojciecha za zdobycie tytułu Master of Wine!

  • Dzień dobry,
    kiedy można się spodziewać wysyłki prenumeraty ?

  • Kiedy do prenumeratorów dotrze nr 25 ?

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Był rozsyłany w zeszłym tygodniu, proszę oczekiwać na dniach!

  • Czy ktoś z Warszawiaków otrzymał już swój egzemplarz letniego numeru Fermentu?

  • Numer 24 miał bardzo zbliżony temat ;) tylko składnia była odwrotna

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Ferment nr 24 był o pairingu. Zapewne ma Pan na myśli nr 14, ale ten z kolei był o pieniądzach. Konotacja z władzą całkiem naturalna, ale jednak zawartości numerów – zupełnie inne :) Pozdrowienia!

  • Rozumiem, że artykuł ten jest skierowany do czytelników na południowej półkuli. ;-)

    Cytuję: „Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu”, koniec cytatu. :-)

  • Dzień dobry, czy istnieje możliwość zamówienia nowego wydania bez prenumeraty, do tej pory kupowałem w ten sposób pojedyncze wydania, jednak teraz nie mogę sie skontaktować z redakcją nikt nie odpisuje na maila.
    Pozdrawiam