Ferment – numer 24
Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu, którego tematem jest wino do pary, pary do wina.
Wino nie funkcjonuje w próżni. Od dawien dawna zestawiane jest z innymi bytami w pary mniej lub bardziej dopasowane i idealne. Mamy więc wino i jedzenie, wino i religię, wino i rytuały, krajobrazy, obyczaje i odruchy. W najnowszym numerze Fermentu przyglądamy się kompatybilności wina na wszystkich możliwych frontach.
Znajdziecie w nim także reportaże z austriackiego Thermenregion, idącego mocno z górę hiszpańskiego Cebreros, nieznanej Serbii i przedpotopowej Portugalii. Polecamy najlepsze miejscówki w Sandomierzu rozkładamy na czynniki pierwsze Nową Zelandię, kraj o najbardziej piorunującej karierze w świecie wina. Oceniamy też dostępne na polskim rynku wina z cabernet franc. W tym numerze poświęcamy wyjątkowo wiele miejsce dobieraniu win do potraw oraz potraw do win. Znajdziecie też wywiad z małżeństwem Będkowskich z Winnicy Skarpa Dobrska, Cukier resztkowy, czyli nasz stały dział satyryczny, oraz jeszcze więcej felietonów.
Zapraszamy do lektury.
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
Nauki nigdy dość. Z Wojciech Bońkowskim, pierwszym polskim Master of Wine, rozmawiają Inka Wrońska i Tomasz Prange-Barczyński
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Nowa Zelandia
Kontrowersje – Wojciech Bońkowski MW i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o Nową Zelandię
TEMAT NUMERU – Wino do pary
Kuba Janicki Obok Hotelu Grand
Sławomir Sochaj Mleko Wenus
Polska & Polska. Polskie wina do polskich dań dobiera sommelier Adrian Górniak
Otworzyć umysł. Z André Senonerem, najlepszych sommelierem Włoch 2022, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
Piorun sycylijski. O idealnych połączeniach kulinarno-winiarskich, piszą redaktorzy Fermentu
Butelka z zielonych lat. Z Markiem Dutkiewiczem, autorem tekstów setek polskich przebojów rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
Inka Wrońska Uwaga, spojler!
Wojciech Bońkowski MW Austria. Do wód na wino
Tomasz Prange-Barczyński Serbia. Czas prokupaca
Sławomir Sochaj Hiszpania. Cebreros patrzy w górę
Maciej Świetlik Portugalia. Wina z granitowych basenów
PODRÓŻE
Tomasz Prange-Barczyński Weekend w Sandomierzu: Miasto do korony królewskiej podobne
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Strefy smakowe. Mapa języka nie istnieje?
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o François Raveneau Chablis Les Clos 2011
IKONY WINA
Z Evangelosem Geravassilíou, najbardziej utytułowanym winiarzem greckim, rozmawia Maciej Świetlik
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Małżeństwo à la mode
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Kuchnia i alkohol
Kuba Janicki Bohater do pary. Fluidy. Wino a humory
Bartek Kieżun Konteksty. Para nie wystarczy
W tym sezonie polecamy
TRENDY
Inka Wrońska rozmawia z Sylwią Herbsztajn-Będkowską i Leopoldem Będkowskim z Winnicy Skarpa Dobrska
Sławomir Sochaj Na językach. Kiedy czerwień wejdzie za mocno
INNE FERMENTACJE
Kuba Janicki Bittersy. Gorzko, gorzko!
Kuba Janicki Black Russian. Miarka historii
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk Obojętne kalafiory i proste barolo
Wojciech Bońkowski MW Piony i poziomy
Ewa Rybak Normalsi podpierają ściany
Sławomir Sochaj Na Laurowej
Inka Wrońska Sztuka konwersacji
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z Nowej Zelandii oraz cabernet franc. Polecamy również przegląd polskich win na bazie caberneta i odmian austriackich (grüner veltliner, zweigelt itd.). Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.