Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 24

Komentarze

Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu, którego tematem jest wino do pary, pary do wina.

Ferment nr 24 – okładka

 

Wino nie funkcjonuje w próżni. Od dawien dawna zestawiane jest z innymi bytami w pary mniej lub bardziej dopasowane i idealne. Mamy więc wino i jedzenie, wino i religię, wino i rytuały, krajobrazy, obyczaje i odruchy. W najnowszym numerze Fermentu przyglądamy się kompatybilności wina na wszystkich możliwych frontach.

Znajdziecie w nim także reportaże z austriackiego Thermenregion, idącego mocno z górę hiszpańskiego Cebreros, nieznanej Serbii i przedpotopowej Portugalii. Polecamy najlepsze miejscówki w Sandomierzu rozkładamy na czynniki pierwsze Nową Zelandię, kraj o najbardziej piorunującej karierze w świecie wina. Oceniamy też dostępne na polskim rynku wina z cabernet franc. W tym numerze poświęcamy wyjątkowo wiele miejsce dobieraniu win do potraw oraz potraw do win. Znajdziecie też wywiad z małżeństwem Będkowskich z Winnicy Skarpa Dobrska, Cukier resztkowy, czyli nasz stały dział satyryczny, oraz jeszcze więcej felietonów. 

Zapraszamy do lektury.

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

Nauki nigdy dość. Z Wojciech Bońkowskim, pierwszym polskim Master of Wine, rozmawiają Inka Wrońska i Tomasz Prange-Barczyński

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Nowa Zelandia

Kontrowersje Wojciech Bońkowski MW i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o Nową Zelandię

TEMAT NUMERU – Wino do pary

Kuba Janicki Obok Hotelu Grand
Sławomir Sochaj Mleko Wenus
Polska & Polska. Polskie wina do polskich dań dobiera sommelier Adrian Górniak
Otworzyć umysł. Z André Senonerem, najlepszych sommelierem Włoch 2022, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
Piorun sycylijski. O idealnych połączeniach kulinarno-winiarskich, piszą redaktorzy Fermentu
Butelka z zielonych lat. Z Markiem Dutkiewiczem, autorem tekstów setek polskich przebojów rozmawia Tomasz Prange-Barczyński
Inka Wrońska Uwaga, spojler!

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Razem raźniej

REPORTAŻE

Wojciech Bońkowski MW Austria. Do wód na wino
Tomasz Prange-Barczyński Serbia. Czas prokupaca
Sławomir Sochaj Hiszpania. Cebreros patrzy w górę
Maciej Świetlik Portugalia. Wina z granitowych basenów

PODRÓŻE

Tomasz Prange-Barczyński Weekend w Sandomierzu: Miasto do korony królewskiej podobne

NAUKA

Sławek Chrzczonowicz Strefy smakowe. Mapa języka nie istnieje?

WINA-LEGENDY

Norbert Dudziński o François Raveneau Chablis Les Clos 2011

IKONY WINA

Z Evangelosem Geravassilíou, najbardziej utytułowanym winiarzem greckim, rozmawia Maciej Świetlik

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Małżeństwo à la mode
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Kuchnia i alkohol
Kuba Janicki Bohater do pary. Fluidy. Wino a humory
Bartek Kieżun Konteksty. Para nie wystarczy
W tym sezonie polecamy

TRENDY

Inka Wrońska rozmawia z Sylwią Herbsztajn-Będkowską i Leopoldem Będkowskim z Winnicy Skarpa Dobrska
Sławomir Sochaj Na językach. Kiedy czerwień wejdzie za mocno

INNE FERMENTACJE

Kuba Janicki Bittersy. Gorzko, gorzko!
Kuba Janicki Black Russian. Miarka historii

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk Obojętne kalafiory i proste barolo
Wojciech Bońkowski MW Piony i poziomy
Ewa Rybak Normalsi podpierają ściany
Sławomir Sochaj Na Laurowej
Inka Wrońska Sztuka konwersacji

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z Nowej Zelandii oraz cabernet franc. Polecamy również przegląd polskich win na bazie caberneta i odmian austriackich (grüner veltliner, zweigelt itd.). Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

 

 

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • .

  • Dzień dobry,
    Czy będzie wydanie papierowe czy raczej nie ma na co liczyć i zamawiać e-wydanie?

    • (Winicjatywa)

      Jędrzej Konwerski

      Wydane drukowane będzie dostępne od 2 lutego.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Super bardzo fajnie, więc 2 wycieczka do Empiku :)

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

        • (Winicjatywa)

          Jędrzej Konwerski

          Fermentu nie ma i nigdy nie było w EMPIKu. Zapraszamy od 3.02 do sklepów wymienionych na stronie prenumeraty.

          • Wojciech Bońkowski MW

            A wysyłkowo będzie można zamówić? Ostatnie numery zamawiałem partiami z numerami archiwalnymi, ale już mam wszystkie. Zatem czy będzie można kupić wysyłkowo tylko ten jeden numer?

          • (Winicjatywa)

            Jędrzej Konwerski

            Prosimy o kontakt z redakcją.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Dzień dobry, rozumiem, że prenumeratorzy mogą liczyć na wysyłkę numeru w tygodniu 6/10-02-2023 ?

        • (Winicjatywa)

          Roberet Kowalczyk

          Ferment będzie wysyłany jutro (2.02)

          • Wojciech Bońkowski MW

            super, dziekuję za info

  • Ja również czekam na wersję papierową. Mój pierwszy Ferment (temat przewodni: terroir) bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Siedzę z ołówkiem w dłoni i podkreślam, notuję, uczę się od Was – świetna robota. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

  • Gratulacje dla p. Wojciecha za zdobycie tytułu Master of Wine!

  • Dzień dobry,
    kiedy można się spodziewać wysyłki prenumeraty ?

  • Kiedy do prenumeratorów dotrze nr 25 ?

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Był rozsyłany w zeszłym tygodniu, proszę oczekiwać na dniach!

  • Czy ktoś z Warszawiaków otrzymał już swój egzemplarz letniego numeru Fermentu?

  • Numer 24 miał bardzo zbliżony temat ;) tylko składnia była odwrotna

    • (Winicjatywa)

      Roberet Kowalczyk

      Ferment nr 24 był o pairingu. Zapewne ma Pan na myśli nr 14, ale ten z kolei był o pieniądzach. Konotacja z władzą całkiem naturalna, ale jednak zawartości numerów – zupełnie inne :) Pozdrowienia!

  • Rozumiem, że artykuł ten jest skierowany do czytelników na południowej półkuli. ;-)

    Cytuję: „Czas na najnowszy, wiosenny numer Fermentu”, koniec cytatu. :-)

  • Dzień dobry, czy istnieje możliwość zamówienia nowego wydania bez prenumeraty, do tej pory kupowałem w ten sposób pojedyncze wydania, jednak teraz nie mogę sie skontaktować z redakcją nikt nie odpisuje na maila.
    Pozdrawiam