Dwa lata Fermentu
Trudno w to uwierzyć, ale to już dwa lata. W czerwcu 2017 roku ukazał się pierwszy numer Fermentu, pisma które zmieniło sposób pisania o winie w Polsce. Tworząc je myśleliśmy o człowieku – tym, który stoi za winem, i tym, który weźmie Ferment do ręki. Chcieliśmy, by nasz czytelnik znalazł tu świeże spojrzenie na wino, teksty zahaczające o kontekst społeczny, kulturowy i kulinarny, wywiady z ciekawymi ludźmi i największy w Polsce przegląd nowości na polskim rynku. Chcieliśmy, by tekstów było dużo, żeby były pisane przez najlepszych polskich autorów i, żeby całość była „opakowana” w atrakcyjną formę graficzną. Dziś możemy śmiało powiedzieć, że nam się udało. Wiemy to nie tylko dzięki wielu ciepłym słowom, jakie dostajemy od rosnącej liczby prenumeratorów, ale także od naszych kolegów po fachu z innych krajów, którzy najzwyczajniej w świecie nam Fermentu zazdroszczą. Zdarza nam się usłyszeć, że podobnego pisma próżno szukać w Europie i, choć podchodzimy do takich słów z pokorą, to traktujemy je jako paliwo, które pozwala nam stale myśleć o podnoszeniu poziomu i szukania tematów, jakich nikt do tej pory w Polsce nie poruszał.
Do tej pory ukazało się 8 numerów Fermentu, na które złożyło się w sumie 1324 strony. Rekordowy pod względem rozmiaru jest najnowszy numer, liczący sobie aż 188 strony i równo 509 763 znaki. Zmienialiśmy się wizualnie, wydaje nam się, że na lepsze. Na naszych okładkach gościli znani winiarze i ludzie wina w Polsce. Najnowsza – dziewiąta i urodzinowa – okładka ma być wyjątkowa. Po pierwsze, dlatego, że złamie dotychczasową konwencję. Po drugie, dlatego, że wybierzemy ją razem z Wami.
Głosowanie na najlepszą okładkę letniego numeru odbędzie się podczas drugich urodzin Fermentu, na które serdecznie Was zapraszamy. Wyprawiamy je już w najbliższą sobotę, 15 czerwca, w Mielżyński Wine Bar Czerska przy ul. Czerskiej 12 w Warszawie. Przygotowaliśmy na tę okazję prawdziwy na winiarski show! Na gości czekać będzie garden party, open bar ze świetnymi winami wybranych przez redaktorów Fermentu, osobna strefa z winami polskimi od czołowych winiarzy, DJ, przekąski, świetna atmosfera, kupony zniżkowe i wspomniane głosowanie.
Miejsca są ściśle limitowane – tylko 100 biletów! Wykup miejsce już teraz.
Chcesz zarezerwować bilet dla prenumeratora? – Napisz do nas
Nie masz jeszcze prenumeraty? To świetny moment, by ją kupić.