DiT Selenita Negre 2017
DiT Celler Montsant Selenita Negre 2017
Azul y Garanza to jeden z najbardziej szalonych hiszpańskich projektów winiarskich. Powstał w 2000 roku w arcytrudnych warunkach – na skraju największej pustyni w Europie – Bardenas Reales w Nawarze. Stojący za nim młodzi winiarze – María Barrena i Dani Sánchez – od początku, zanim jeszcze to stało się modne w Hiszpanii, postawili sobie za cel robienie win terroirystycznych i organicznych. W 2007 roku Sánchez uruchomił wspólnie z Tonim Coca (tym od Coca i Fitó) kolejną bodegę, tym razem w Montsant. DiT (nazwa to akronim stworzony z pierwszych liter ich imion) była pierwszą bodegą w regionie, która uzyskała organiczną certyfikację.
Z czasem od podobnych projektów w Montsant się zaroiło, Toni Coca odszedł, ale DiT pozostał producentem znanym ze świetnych win. Jednym z nich jest Selenita Negre, kupaż garnatxy (70%) i syrah (30%). Grona pochodzą z blisko 30-letnich krzewów rosnących na wapienno-gliniastym podłożu.
Wino częstuje aromatem jeżyn, lukrecji i lawendy. W ustach jest mięsiste, sycące, z drobną, gładką taniną, która po dłuższej chwili w kieliszku pokazuje pazur. Alkohol (14,5%) jest ładnie wtopiony, a niezła kwasowość równoważy słodkawy owoc. Apetyczne, a przy tym z wyraźnie mineralnym charakterem (65 zł). ♥♥♥♡
Wino sprowadza do Polski VivoLoVin. Do kupienia w sklepach i wine barach współpracujących z importerem, w tym – w podanej cenie – poznańskim Winobramiu.
Źródło wina: zakup własny autora.