Degustacja panelowa – sylwetki panelistów
Centralną częścią Konwentu Polskich Winiarzy jest degustacja panelowa zgłoszonych na nią win. W tym roku 33 winnice zgłosiły do oceny ponad 40 butelek. Formuła zakłada wspólne degustowanie win przez winiarzy pod wodzą panelu złożonego z obiektywnych specjalistów, którzy na bieżąco oceniają i komentują próbowane w wina. Degustacja odbywa się w ciemno, wszyscy degustatorzy znają jedynie rocznik i szczep danego wina. Krytyczna analiza, której poddawane są butelki pozwala winiarzom spojrzeć obiektywnie na swoje wina, zweryfikować metodę produkcji, wyciągnąć wnioski na przyszłość i wymienić się doświadczeniami.
Poniżej przedstawiamy sylwetki tegorocznych panelistów:
Wojciech Bońkowski
Degustuje i krytykuje wina od 1998 r., gdy dostał w prezencie butelkę dobrego Bordeaux. Przemierzył wzdłuż i wszerz winnice Europy i kilka spoza. Spróbował jednego dnia 289 win portugalskich i przeżył, teraz trochę zwolnił tempo. Preferuje Włochy, Francję, riesling, tokaj, porto, Grecję – niekoniecznie w tej kolejności. Od 1999 r. namawia innych do (inteligentnego) picia. Debiutował w City Magazine. Wraz z Markiem Bieńczykiem jest autorem bestsellerowego przewodnika Wina Europy (2003, 2005, 2008). Współzałożyciel i długoletni redaktor Magazynu Wino (do 2010 r.). W 2012 r. założył czołowy polski portal winiarski – Winicjatywa, którego jest redaktorem naczelnym. Prowadzi bloga www.winaeuropy.pl (wyróżniony przez miesięcznik Press jako jeden z najlepszych polskich blogów) – oraz po angielsku – www.polishwineguide.com. Aktualnie pisze też w „Przekroju” i na Twitterze.
Wojciech Bosak
Jeden z założycieli Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, na co dzień od 2003 roku nieprzerwanie pracujący w tej instytucji jako członek zarządu. W ramach działalności instytutowej wydał kilka publikacji o uprawie winorośli i produkcji wina. Zajmuje się projektowaniem winnic oraz doradza przy organizacji produkcji, marketingu i enoturystyki w gospodarstwach winiarskich, regularnie prowadzi szkolenia dla winogrodników i winiarzy. Jest członkiem Kapituły Wina Uniwersytetu Jagiellońskiego, a także ząłożycielem portalu Winologia.pl.
Sławomir Chrzczonowicz
Dziennikarz, krytyk winiarski, autor książki Leksykon Win, twórca portalu Winomania.pl. Odpowiada za ofertę win w firmie Winkolekcja, prowadzi liczne szkolenia i degustacje dla menedżerów i pracowników sklepów winiarskich oraz restauracji. Jako dziennikarz współpracuje z portalem Winicjatywa.pl, a także z pismami: Magazyn Wino, Magazyn Kuchnia, Przegląd Gastronomiczny. Jest współautorem filmu TVP „Niewinne Wino” (4 odcinki) i konsultantem do spraw win wydawnictwa FK Olesiejuk. Dwukrotnie zasiadał jako członek Grand Jury w konkursie win w regionie Roussillon.
Wojciech Gogoliński
Dziennikarz zajmujący się winem i alkoholami od 1991 roku, współpracownik wielu gazet i periodyków. Redaktor naczelny kilku numerów Magazynu Wino, magazynu Czas Wina, obecnie redaktor-senior tego ostatniego. Prezydent honorowy Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Wykładowca na kursach winiarskich, autor kilku książek, m.in. Leksykon Whisky i Encyklopedii Alkoholi oraz Krótkiego przewodnika po winach austriackich. Doradca w sprawach wina.
Mariusz Kapczyński
Dziennikarz i krytyk winiarski, założyciel i autor portalu o winie, podróżach i kulinariach Vinisfera.pl, członek zarządu Polskiego Instytutu Winorośli i Wina. Współpracownik Magazynu WINO, Czasu Wina i innych pism branżowych (Rynki Alkoholowe, Kuchnia) oraz lifestylowych (Top Class, SpaEden i in.) Zasiada w jury polskich i polskich konkursów winiarskich (m.in. Enoexpo, Vinitaly, Concours Mondial de Bruxelles, Vinoforum, Vinaria, Vinul.ro). Z winem związany od 15 lat. Pisze, ocenia, sędziuje, prowadzi winiarskie kursy i szkolenia, zajmuję się również monitorowaniem rynku winiarskiego i promowaniem kultury picia wina w Polsce. Mieszka w Krakowie.
Tomasz Prange-Barczyński
Andrzej Strzelczyk
Sommelier hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie, który w 2008 roku jako pierwszy do karty 5-gwiazdkowego hotelu wprowadził polskie wina. Dwukrotny mistrz Polski sommelierów (2012, 2013), uczestnik programu Diploma Wine and Spirits Education Trust w Weinakademie Österreich, Rust. Jako wykładowca w Szkole Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznej przy ul. Krasnołęckiej w Warszawie szkolił młode pokolenie polskich sommelierów.
Agnieszka Wyrobek-Rousseau
Enolog z wieloletnim doświadczeniem w pracy w winnicach i winiarniach na obu półkulach (głównie we Francji i Nowej Zelandii, ale również w Szwajcarii, Australii, Rumunii, Rosji, Indiach, Grecji i Hiszpanii), jurorka wielu międzynarodowych konkursów winiarskich, autorka artykułów dla Magazynu Wino, Czasu Wina oraz dla portali Kurdesz.com i Vinaspora.com. Wiceprzewodnicząca stowarzyszenia Women and Wines of the World i współorganizatorka międzynarodowego konkursu Femmes et Vins du Monde odbywającego się corocznie w Monte Carlo (Monako). Od niedawna również wiceprzewodnicząca założonego w Krakowie stowarzyszenia Kobiety i Wino. Na co dzień prywatny konsultant współpracujący z winiarniami w zakresie zakładania i pielęgnacji winnic, wyposażenia przetwórni oraz produkcji wina w kilku krajach europejskich naraz.