Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Wideo: Konwent Polskich Winiarzy 2015

Komentarze

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • reserva

    dwa razy słuchałem tej Pani i nie bardzo wiem na jakie pytanie odpowiadała

    • Wojciech Bońkowski

      reserva

      Nie rozumiem w czym problem. Pytanie brzmiało – jak smakuje polskie wino, a Monika Bielka opisała w skrócie profil smakowy typowego polskiego wina – kwasowe białe często z cukrem resztkowym, lekkie czerwone.

    • deo

      reserva

      „Dzisiaj jeszcze trudno mówić o takim typowym polskim winie, natomiast polskie wina cechują się, jeżeli mówimy o winach białych, wyższą kwasowością i tą najważniejszą rzeczą żeby znaleźć balans w winie to zbalansowanie to z owocowością bądź też niektórzy winiarze decydują się na to żeby balansować cukrem resztkowym. Najważniejsza jest przede wszystkim harmonia. Natomiast ta troszeczkę wyższa kwasowość w naszym chłodnym klimacie często jest tym clou do stworzenia dobrego wina, stąd też już obserwujemy że pojawiają się wina musujące. Świetnie radzimy sobie w produkcji lżejszych czerwonych win, które na konwencie tym razem się bardzo dobrze pokazały i w winach różowych. Jeszcze dopracowujemy szczegóły, natomiast wina różowe też mają potencjał, to nadal jest kierunek, w którym powinniśmy iść.”
      Ja też niewiele rozumiem.