Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Barbera – królowa Piemontu

Komentarze

Jak na najpopularniejszą odmianę Piemontu i jedną z najpowszechniej uprawianych we Włoszech, barbera nie ma łatwego życia. Jej areał zmniejszył się od 2000 roku aż o 38 procent. W hierarchii Langhe zdecydowanie przegrywa z nebbiolo, któremu przypadają najlepsze parcele, zaś okręg Asti, w którym barbera gra pierwsze skrzypce, nie ma dużej siły przebicia. Doskonale widać to na polskim rynku, gdzie nie brak najlepszych butelek z Alby, a ekstraklasa Asti jest słabo reprezentowana. Barbera d’Alba wykorzystuje coraz szerszy strumień, jakim płyną do nas wina czołowych producentów barolo i barbaresco, Asti skazane jest na siebie. Podczas podróży po tym ostatnim okręgu wielokrotnie słyszałem zapewnienia, że właśnie tam są najlepsze warunki do pełnego wykorzystania potencjału barbery i że to właśnie tu traktuje się ją jak gwiazdę, podczas gdy w Langhe – po macoszemu. Istotnie, najlepsze butelki z Asti i Nizzy (nowej apelacji DOCG wyodrębnionej z Barbery d’Asti) prezentują poziom zasługujący na większy rozgłos, a stare roczniki dowodzą, że potencjał dojrzewania tej odmiany jest niespożyty. Choć nie ma tu nazwisk na miarę Vajry, Viettiego czy Voerzia, czołowi producenci, jak Bava czy Scarpa, osiągają z tą odmianą klasę bardzo dobrych nebbiolo.

Winnice w Grazzano Badoglio, sercu Monferrato.
© Sławomir Sochaj

Barbera z Asti jest mniej korpulentna niż z Alby, nadrabia za to kwasowością, taniną i długowiecznością. W przeciwieństwie do Alby na porządku dziennym jest tu dojrzewanie w dębie, a także appassimento (podsuszanie gron), które potrafi niebezpiecznie wywindować alkohol do mało pijalnych rejestrów. Najlepsze interpretacje mają jednak inną, bardziej współczesną stylistykę, łączącą mocną strukturę z elegancją i mineralnością. Ich problemem (tyczy się to głównie kategorii superiore) pozostaje czas, jakiego potrzebują na pokazanie pełni potencjału. Podstawowe, niebeczkowane barbery są gotowe do picia już po paru latach, świetnie nadają się też do łączenia z jedzeniem.

Il Botolo Barbera dʼAsti Superiore 2015 – Pełna świeżości, ekspresyjna barbera, która pierwsze miesiące po fermentacji spędziła w stali nierdzewnej. Pachnie dojrzałą wiśnią, ciemnymi owocami, miętą i lukrecją. Wielowymiarowa, z wyraźną taniną i ziołowym finiszem (11 €). ♥♥♥♡

Viticoltori Associati Vinchio e Vaglio Serra Barbera dʼAsti Superiore I Tre Vescovi 2017 – Zaskakująco dobre, niedrogie wino z dużej spółdzielni. Ładny, wyważony aromat wiśni, śliwki, jagody i lukrecji. Strzeliste, z doskonałą kwasowością i ziołowym akcentem (7,90 €♥♥♥♥

Scarpa Barbera d’Asti La Bogliona 2010 –  Od jednego z najlepszych producentów regionu. W aromacie bardzo dojrzały czerwony owoc (wiśnie, maliny), śliwka i jagoda. Skoncentrowane, świetnie skrojone, przestrzenne i złożone wino z doskonałą taniną i sporym potencjałem starzenia (36 €). ♥♥♥♥

Scarpa Barbera dʼAsti La Bogliona 2011 – Cieplejszy rocznik ma więcej nut konfiturowych, ale zachowuje fantastyczną świeżość. Ładny, zmysłowy aromat (czereśnie, śliwki, nuty balsamiczne, konfitury), świetnej jakości soczysty owoc, ładnie zaokrąglona tanina i delikatny czekoladowy akcent składają się na to doskonałe, apetyczne wino (42 €). ♥♥♥♥♡

Cascina Galarin Barbera d’Asti Le Querce 2017 – Ekologiczna uprawa, minimalny dodatek siarki i dojrzewanie tylko w stali – wszystko to daje ekspresyjne, jędrne, soczyste i pełne świeżości wino. Aromat jest wiśniowo-balsamiczny, tanina charakterna, a owoc świetnej jakości. Gdyby tylko w Asti powstawało więcej tak dobrych, niebeczkowanych barber! (10,90 €♥♥♥♥

Cascina Castlet Barbera dʼAsti Superiore Litina 2016 – Barbera pochodząca z biodynamicznej uprawy od producenta stawiającego na mocną budowę i koncentrację. W aromacie dostajemy ciemny owoc i lukrecję, na podniebieniu zadziorną taninę i słonawy akcent (14 €♥♥♥♡

Bava Nizza Pianoalto 2014 – W tym chłodnym roczniku Nizza zadebiutowała jako osobna apelacja. Wino ma w sobie aromatyczną głębię lukrecji, jeżyn i dojrzałych czereśni. Energetyczne, chrupkie i fantastycznie złożone. Pełnię potencjału pokaże za pięć lat (14 €). ♥♥♥♥

Bava Barbera d’Asti Superiore Nizza Pianoalto 1998 – 21-latek pełen młodzieńczego zapału. Częstuje aromatem wiśni, ziół i nut likierowych z dodatkiem umami i tytoniu. Delikatne, muślinowe, ze wspaniałą kwasowością i doskonale wypolerowaną taniną. Warto dać barberze dużo czasu. ♥♥♥♥♡

Tenuta Santa Caterina Barbera dʼAsti Vignalina 2016 – Wino od producenta, który słynie przede wszystkim z fantastycznego grignolino, ale na uwagę zasługuje także jego barbera. Pachnie czereśnią i jagodową konfiturą. Ma świetną jakość owocu, zaokrągloną taninę, czekoladowy finisz i dobry, mocno wytrawny styl (15 €). ♥♥♥♥

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.