Barbera I Tre Vescovi 2009
Viticoltori Associati di Vinchio–Vaglio Serra Barbera d’Asti Superiore I Tre Vescovi 2009
Podchodziłem do niej bez większego entuzjazmu, Barbera to wino, które (zwłaszcza w wersji beczkowej Superiore, takiej jak tu) zazwyczaj mnie złości – omówiłem to już tutaj. Zaś spółdzielnia ze wsi Vinchio i Vaglio to nie jest żadne ferrari, raczej producent, który mnie dotąd niczym nie zainteresował. A jednak się udało – zrobić wino kulturalne, wyważone i pijalne. Uderzyła mnie szczególnie ta pijalność, bo nie przesadzono tu z dwoma zmorami Barbery – alkoholem (tylko 13,5%) i beczką. Zamiast tego spokojnie rozwijają się smaki świeżej czereśni, naturalna kwaskowatość, wino ma moc i intensywność, ale w umiarze. Swoim wytrawnym, delikatnie cierpkim smakiem przypomina stare dobre dzieje sprzed tzw. rewolucji jakościowej, czyli zanim we Włoszech zaczęto robić wina dla Amerykanów i winiarskiej prasy. Do makaronu z sosem bolońskim – cudo. Wino może 3–4 lata poleżeć, więc dodatkowy punkcik za rozsądną cenę. (52 zł, kupisz w sklepie internetowym i stacjonarnym Winogrono we Wrocławiu)
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.