Ampeleia: biodynamo z Górnej Maremmy
Założona w 2002 roku m.in. przez Elisabettę Foradori z Trydentu, a dowodzona przez Marco Taitego winiarnia w Roccatederighi w północnej części toskańskiej Maremmy wzbudza emocje od początku swego istnienia. Winnice prowadzone są w sposób biodynamiczny, a niskointerwencyjne wina romansują często ze stylem „naturalnym”. Odmianą numer jeden jest cabernet franc, z którego powstaje flagowa Ampeleia, ale w winnicach rosną też takie oryginały jak alicante czy dobrze znane z innych zakątków Śródziemnomorza carignan, mourvèdre czy alicante bouschet. Nie brak też lokalnych trebbiano, ansoniki, wreszcie sangiovese. Wina oddają charakter południowego siedliska i naturalistycznego nastawienia właścicieli, są przy tym niezmiennie czyste i bardzo eleganckie.
Ampeleia Toscana Bianco 2020
Kupaż polny rosnących w jednej parceli trebbiano, malvasii i ansoniki, macerowany przez pięć dni na skórkach, przez co subtelnie nawiązuje do wina pomarańczowego. Jest w nim lekka nuta herbaciana, pigwowa, odrobina garbnika. To lekuchne (zaledwie 10,5 proc.), bardzo czyste, owocowe wino o ożywczej cierpkości i kwasowości, niezbyt długie, ale superpijalne. W ustach pozostawia przyjemny posmak kwaśnych owoców (125 zł). ♥♥♥♡+
Ampeleia Toscana Alicante 2018
Alicante stara toskańska nazwa dla swojskiego grenache. Winifikowany przez Taitego w cemencie dał wino świetnie ułożone, lekko korzenne, ziołowe, dobrze dojrzałe, o stosunkowo lekkiej budowie, ujmującej soczystości, nutach chrupkich czereśni, pikantne, rewelacyjnie kwasowe, a przy tym pieprzne i krwiste (149 zł). ♥♥♥♥
Ampeleia Toscana Kepos 2018
Kepos to po grecku ogród. W tym rosną obok siebie alicante nero, carignan i mourvèdre. Owoce wszystkich trzech odmian są winifikowane razem i dojrzewają 10 miesięcy w betonowych kadziach. W efekcie dostajemy wino przesycone słodkim, dojrzałym owocem, z nutami śliwek i ciemnych wiśni. Soczyste, hedonistyczne, śródziemnomorskie – pełne, obfite, ale wciąż bardzo radosne (129 zł). ♥♥♥♥
Ampeleia Toscana Ampeleia 2017
Esencjonalny, owocowo-korzenny, krwisty, w pełni dojrzały cabernet franc dojrzewający rok w beczce i dwa lata w butelce. Wino z jednej strony typowe dla odmiany, z nutami liściasto-popielnymi, o relatywnie lekkiej strukturze, niezwykle czyste, i doskonale ułożone. Przy swej wielkiej elegancji także bardzo kuszące, chciałoby się rzec: seksowne. Pity z butelki magnum rocznik 2016 (spoza oferty) jest jeszcze lepszy! (179 zł) ♥♥♥♥+
Wina sprowadza do Polski Vini e Affini. Do kupienia w sklepach Wine Corner.
Źródło win: udostępnione do degustacji przez importera.