Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ampeleia: biodynamo z Górnej Maremmy

Komentarze

Założona w 2002 roku m.in. przez Elisabettę Foradori z Trydentu, a dowodzona przez Marco Taitego winiarnia w Roccatederighi w północnej części toskańskiej Maremmy wzbudza emocje od początku swego istnienia. Winnice prowadzone są w sposób biodynamiczny, a niskointerwencyjne wina romansują często ze stylem „naturalnym”. Odmianą numer jeden jest cabernet franc, z którego powstaje flagowa Ampeleia, ale w winnicach rosną też takie oryginały jak alicante czy dobrze znane z innych zakątków Śródziemnomorza carignan, mourvèdre czy alicante bouschet. Nie brak też lokalnych trebbiano, ansoniki, wreszcie sangiovese. Wina oddają charakter południowego siedliska i naturalistycznego nastawienia właścicieli, są przy tym niezmiennie czyste i bardzo eleganckie.

Ampeleia Toscana Bianco 2020

Kupaż polny rosnących w jednej parceli trebbiano, malvasii i ansoniki, macerowany przez pięć dni na skórkach, przez co subtelnie nawiązuje do wina pomarańczowego. Jest w nim lekka nuta herbaciana, pigwowa, odrobina garbnika. To lekuchne (zaledwie 10,5 proc.), bardzo czyste, owocowe wino o ożywczej cierpkości i kwasowości, niezbyt długie, ale superpijalne. W ustach pozostawia przyjemny posmak kwaśnych owoców (125 zł). ♥♥♥♡+

Ampeleia Toscana Alicante 2018

Alicante stara toskańska nazwa dla swojskiego grenache. Winifikowany  przez Taitego w cemencie dał wino świetnie ułożone, lekko korzenne, ziołowe, dobrze dojrzałe, o stosunkowo lekkiej budowie, ujmującej soczystości, nutach chrupkich czereśni, pikantne, rewelacyjnie kwasowe, a przy tym pieprzne i krwiste (149 zł). ♥♥♥♥

Ampeleia Toscana Kepos 2018

Kepos to po grecku ogród. W tym rosną obok siebie alicante nero, carignan i mourvèdre. Owoce wszystkich trzech odmian są winifikowane razem i dojrzewają 10 miesięcy w betonowych kadziach. W efekcie dostajemy wino przesycone słodkim, dojrzałym owocem, z nutami śliwek i ciemnych wiśni. Soczyste, hedonistyczne, śródziemnomorskie – pełne, obfite, ale wciąż bardzo radosne (129 zł). ♥♥♥♥

Ampeleia Toscana Ampeleia 2017 

Esencjonalny, owocowo-korzenny, krwisty, w pełni dojrzały cabernet franc dojrzewający rok w beczce i dwa lata w butelce. Wino z jednej strony typowe dla odmiany, z nutami liściasto-popielnymi, o relatywnie lekkiej strukturze, niezwykle czyste, i doskonale ułożone. Przy swej wielkiej elegancji także bardzo kuszące, chciałoby się rzec: seksowne. Pity z butelki magnum rocznik 2016 (spoza oferty) jest jeszcze lepszy! (179 zł) ♥♥♥♥+

Wina sprowadza do Polski Vini e Affini. Do kupienia w sklepach Wine Corner.

Źródło win: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Ansonika – rozumiem, że ta transkrypcja to hołd dla Etrusków?

  • Dobre noty, dobre wina – czekam na Keposa i na Unlitro di Ampelaia z Niemiec. Odpowiednio 15.90€ i 11,70€

    • Bel Mondo

      Dość istotna różnica ;)

    • (Blogger)

      Bel Mondo

      To jak ceny w winnicy 😮

      • Sebastian Bazylak

        To prawda, że ceny dobre. Nie będę reklamował sklepu, ale specjalizują się we włoskich winach. Najczęściej kupuję jak robią promocje, lub proponują ceny jak producenci, bądź podobne. Częściej przywożę sam.