Ampeleia Kepos 2008
Ampeleia Maremma Toscana Kepos 2008
Recenzujemy kolejną kolejną porcję promocyjnych obniżek w sklepie internetowym Salute. Co ciekawego tym razem? Najlepszym winem jest czerwone Kepos z Toskanii. Wino z posiadłości Ampeleia należącej m.in. do słynnej Elisabetty Foradori powstaje z ciekawej mieszanki Sangiovese i odmian francuskich (Grenache, Carignan, Alicante Bouschet) i to czuć w kieliszku: dużo smaków śródziemnomorskich (śliwki, suszone pomidory) na mocnej ziemisto-garbnikowej podbudowie. Doskonałe wino do pierwszej wiosennej jagnięciny i innych grillowanych mięs, warte swojej ceny 64 zł (zamiast 75 zł).
Miłośnicy win toskańskich zwrócą też uwagę na Vino Nobile di Montepulciano Nocio dei Boscarelli 2005. To obecnie bodaj najlepsze Vino Nobile, które w dodatku dostajemy w trochę już leżakowanym roczniku (chociaż przydałoby się jeszcze 4–5 lat). Doskonałe Sangiovese, potężne, balsamiczne, ale wciąż o mocnych taninach, rozłożyste, mocno zbudowane, majestatyczne. Najwyższej klasy, co ma odbicie w cenie (231 zł 189 zł).
Dwa nadesłane przez Salute do degustacji wina białe rozczarowały. Zwłaszcza Roberto Ceraudo Imyr 2012, w sumie ciekawe i pijalne Chardonnay, wino miodowe z akcentami brzoskwini i migdałów, jednak o absurdalnej w kontekście jakości cenie 99 zł nawet po zniżce z 133 zł.
Borgo San Daniele Friulano 2007 jest o wiele lepsze i zaczyna się w sumie ciekawie, mocnymi nutami słono-mineralnymi, ale jest to wino trochę puste w środku i bezowocowe. Tylko dla ciekawskich (88 zł 69 zł).
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.