#Konkurs: być jak sommelier
Takiego konkursu jeszcze nie było! Wybierz jedną z poniższych potraw z menu Restauracji Akademia, dobierz do niej dowolne wino, które będzie najlepiej pasować i wygraj jeden z trzech voucherów do tej restauracji.
Pisaliśmy ostatnio o koncepcie BYOB, czyli „przynieś własną butelkę”. Akademia jako jedna z pierwszych restauracji w Polsce zdecydowała się wprowadzić ten system, dzięki któremu teraz w każdy poniedziałek możesz przynieść swoją flaszkę i sprawdzić, czy wybrane przez ciebie wino i potrawa faktycznie będą do siebie pasowały.
Potrawy konkursowe:
- wątróbka drobiowa z jabłkowym chutney i sosem malinowym
- krewetki w tempurze z sosem Goma
- carpaccio wołowe z rukolą i pudrem truflowym
- spaghetti aglio olio z owocami morza
- łosoś nori w sosie teriyaki z ziemniakiem aromatyzowanym sezamem
- pierś z kaczki z figą, ratatouille i sosem z czerwonego wina
- sezonowana polędwica wołowa z pieczonymi ziemniakami, szpinakiem i sosem z sera pleśniowego
- fondant czekoladowy z nitro pudrem z białej czekolady
Gdy już zdecydujesz się na konkretne połączenie, prześlij je za pomocą formularza do 16 kwietnia do godz. 15.00. Pięć osób, które udzielą najciekawszych odpowiedzi zaprosimy na degustację finałową 22 kwietnia. Trzech wyłonionych podczas niej zwycięzców wygra vouchery do Akademii o wartości 500 zł (I miejsce), 300 zł (II miejsce) i 200 zł (III miejsce).
Wszystkie nadesłane odpowiedzi oraz degustację finałową oceniać będzie jury w składzie:
- Aleksandra Lazar – wydawca serwisu Gastroanuci.pl
- Andrzej Sternicki – współwłaściciel Restauracji Akademia
- Wojciech Bońkowski – redaktor naczelny serwisu Winicjatywa.pl
- Sławomir Chrzczonowicz – autor portalu Winicjatywa.pl
- Szef Kuchni Restauracji Akademia
Uwaga! Wino musi być dostępne na polskim rynku, jego cena detaliczna nie może przekraczać 500 zł. Szczegółowy regulamin konkursu, do którego zapraszają Winicjatywa, Gastronauci.pl i Restauracja Akademia, znajduje się tutaj.