Między wódką a zakąską
Między wódką a zakąską Aleksandra Barona i Łukasza Klesyka to zupełna nowość w polskim piśmiennictwie gastronomicznym.
To pierwsza książka, w której autorzy przedstawiają noty z degustacji polskich wódek czystych, opisując ich smaki i aromaty w sposób, jaki znaliśmy do tej pory z tekstów na temat wina czy whisky. Baron i Klesyk przekonują w dodatku, że food pairing, czyli łączenie wódki z potrawami, również ma sens i proponują 68 śmiałych kulinarno-alkoholowych połączeń, obalając mit, iż jedyna sensowna zakąska do wódki to śledź lub kiszony ogórek.
Jak podkreślają autorzy, ich książka „wzięła się z niezgody na twierdzenie, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru”. Ich zdaniem przeczy temu doświadczenie – zarówno ich własne, jak i innych degustatorów. Bardziej dociekliwi mogą się zastanawiać, ,,skąd się biorą aromaty w wódkach czystych, skoro (teoretycznie) nie powinno ich tam być?”. Czy są tylko złudzeniem organoleptycznym?
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!