Andrea Spagnoli Pan
Przedstawiamy cztery wina od Naturalistów, krakowskiego importera, który przyzwyczaił nas do rozsądnych cenowo pozycji z kategorii win biodynamicznych i naturalnych.
Na początek kultowy winiarz z Sycylii – Frank Cornelissen – i jego podstawowa etykieta, Sconsacrato 3. Jest to w istocie „zlewka” – resztki różnych win producenta ze wszystkich kadzi są mieszane i butelkowane. To mineralna Etna w stanie czystym, w charakterystycznym, brutalistycznym stylu tego producenta – taniny mają fakturę tłuczonego szkła, kwasowość jest jak owce pasące się na wulkanie. A jednocześnie smak wiśni jest niebywale czysty i bezpośredni. Nie ma też problemów z brettem i octem, straszących dawniej u Cornelissena. Uprzedzam jednak, że jest to wino dla fanów gatunku (65 zł). ♥♥♥♡
Gustavshof Rheinhessen Riesling Dittelsheim 2015 – Biodynamiczny Resling z Hesji o bardzo czystym bukiecie i smaku. Lekko słodkawy, co dodaje mu miłych nut ananasa i miodu. Do picia dziś, na aperitif lub do tajskiej kuchni (57 zł). ♥♥♥♡
Nie mniej przyjemny jest Gustavshof Rheinhessen Riesling Kalkstein 2016 – Czysty, kulturalny i dynamiczny, ze świetnym balansem kwas/cukier (52 zł). ♥♥♥♡
Najlepiej z tej czwórki wypada Andrea Spagnoli Pan – wino naturalne z vermentino, nie całkiem jednak pomarańczowe, choć z winami pomarańczowymi dzieli mocno pieprzny, drożdżowy bukiet. Zachęcający smak mandarynki, świetny balans, duża kultura wykonania. W tej cenie dobra okazja, by poznać ten modny styl (68 zł). ♥♥♥♥
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera