Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

8 wybitnych win z Austrii

Komentarze
W panelu nowości najnowszego numeru Fermentu Austria okazała się krajem z najmocniejszą reprezentacją. Wśród najwyżej ocenionych win z tego kraju znalazły się zarówno biele z Dolnej Austrii i Styrii, jak i wybitne czerwienie z Burgenlandu. Poniżej najlepsza ósemka.

Salomon Kremstal Ried Kögl «1ÖTW» Riesling 2019

Kögl jest zawsze jednym z najostrzejszych, najbardziej napiętych rieslingów austriackich i ten charakter szczególnie się uwidacznia w wysokokwasowym roczniku 2019. Kolejne warstwy mineralne i dojrzałego owocu (brzoskwinia) oplatają jak słoje sekwoi cytrynowy, rześki rdzeń. Bardzo jeszcze młode, wręcz nieułożone, dajcie mu jeszcze pół roku spokoju (Mielżyński, 199 zł). ♥♥♥♥♡

Tement Südsteiermark Ried Zieregg «STK G» Sauvignon Blanc 2017

Czołowy sauvignon ze Styrii potwierdza swoją klasę niezwykłą koncentracją i intensywnością, a także rozpoznawalnym stylem, naznaczonym przez mocne nuty mięty pieprzowej, lekko skontrowane słodyczą gujawy. Posmak nieskończony, potencjał właściwie też (Danubia Fine Wines, 330 zł). ♥♥♥♥♡+

Bründlmayer Kamptal DAC Ried Heiligenstein «1ÖTW» Riesling Lyra 2018

Bardzo czysty, krynicznie świeży, zdumiewająco wręcz szczupły jak na ciepły rocznik 2018 riesling z nutami cytryny, jabłka, migdałów, a potem długą jak symfonia Mahlera panoramą pieprznej mineralności. Trzeba się wsłuchać w ten nowy ascetyczny styl Bründlmayera, ale wino jest najwyższej klasy (Austrovin / Centrum Wina, 213 zł). ♥♥♥♥♡+

Franz Hirtzberger Wachau Ried Hochrain Riesling Smaragd 2019

Bardzo dojrzały riesling o nutach niemal mango, na podniebieniu arcysoczysty, perfumowany, do szpiku kości wytrawny i mocno pieprzny – wielce napięty, choć bardziej przez słoną mineralność niż bezpośrednią kwasowość. Dzieło winiarskiego kunsztu, fenomenalnie zrównoważone, skoncentrowane, wyrażające Wachau, z wielkim potencjałem (Austrovin, 288 zł). ♥♥♥♥♡+

Schloss Gobelsburg Kamptal DAC Ried Lamm «1ÖTW» Grüner Veltliner 2018

Spokój dojrzałego veltlinera, maślano-pestkowa ekspresja południowej wystawy Lammu, ciepło wschodzącego słońca, niezwykła materia, wręcz słodycz owocu, absolutna harmonia, wspaniała długość – i ani jednej zmarszczki, ani jednego krótszego oddechu, tak częstego w winach z upalnego rocznika 2018. Wielkie wino! (Austrovin /  DELiWINA /  Vinoteka13, ok. 205 zł). ♥♥♥

Krutzler Burgenland Perwolff 2018

Kultowy czysty blaufränkisch z mniej sławnej, południowej części Burgenlandu. Słodkie wiśnie ze skórkami, nos bardzo dojrzały, ale bez dżemu, podobnie na podniebieniu, które jest bardzo wytrawne, już świetnie wtapiające swoje nuty dębu, z pieprznymi taninami i mocnym posmakiem wiśniowej skórki. Wino wielkiej klasy, ukazujące świeżą twarz blaufränkisch, ale też wielką koncentrację i świetną jakość owocu (Winoikieliszki.pl269 zł). ♥♥♥♥♡

Umathum Burgenland Ried Hallebühl Zweigelt 2015

Czysty zweigelt od wybitnego winiarza Pepi Umathuma. Dojrzały owoc i dojrzewające wino z niezwykle finezyjnymi jak na zweigelta, lekkimi jak pył taninami. Ciepłe, ale świeże; nie ma tu żadnej leniwości ani plastikowego tłuszczyku tak częstego w tej odmianie, jest panońska miękkość, precyzja i styl. Z każdą chwilą ogromnieje w kieliszku, po półgodzinie zostajemy z istnym austriackim chambertinem, pachnącym skórą, truflą i wiśnią, chwytającym za gardło jak wielki burgund właśnie. Jak na austriacką czerwień – wino niebywałe (Austrovin248 zł). ♥♥♥

Kracher Burgenland Trockenbeerenauslese Nouvelle Vague No. 6 Grande Cuvée 2012

Mistrzostwo Krachera ujawnia się w absolutnej jakości owocu i złożoności – są tu suszone owoce, miód, migdały, przyprawy – a wszystko ożywione świeżą kwasowością, wyższą niż niedawno oceniany rocznik 2013, choć może nie na poziomie czołowych tokajów. Wino wynagradza to niezwykłym bogactwem i czystą zmysłowością (Winoikieliszki.pl229 zł/0,375 l). ♥♥♥♥♡+

Źródło win: zakup własny autora.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • (Importer)

    Umathum dostępny także w Rafa Wino http://www.rafa-wino.pl, wymienione w tekście wino w roczniku 2013

    • Paweł Świerczek

      Natomiast w linkowanym sklepie Austrovin nie ma tego zweigelta…

      • (Winicjatywa)

        Marcin Aleksander

        Jest dostępny w Austrovinie na zamówienie, bo tak go właśnie nabyłem ;-)

        • Wojciech Bońkowski MW

          Ok, dość istotne sprostowanie ;).

  • Poznałem onegdaj pana Umathuma, to zdeklarowany steinerowiec. Zanim kupi ziemię pod winnicę, cały tydzień po niej chodzi, leży, śpi na niej – słucha. Już wtedy robił fajne wina, ale za dużo mniejsze pieniądze.

  • (Importer)

    Wyróżnione wino Tementa również od wczoraj w Rafa Wino

  • Nurtuje mnie jedna kwestia. Te Grüner Veltliner są bardzo wysoko wyceniane. Z czego to wynika? Czy nie ma tu podobieństwa do polskiego winiarstwa (wszystkie proporcje zachowane)? Wydaje mi się, że po drugiej stronie Alp cenią się mniej.

    • (Winicjatywa)

      Kuba Guzowski

      Szanuję opinię i odczucia, ale nie mogę się wczuć w Pana komentarz. Opisany jest jeden Veltliner, należący do ścisłej czołówki 4–5 najlepszych win z tej odmiany na świecie i kosztuje on 205 zł. Można oczywiście subiektywnie powiedzieć, że to dużo, natomiast czemu porównuje je Pan do Veltlinerów z „drugiej strony Alp” – czyli z Włoch? W Alto Adige Veltlinera butelkuje dosłownie paru producentów i jest to wino dziesiąte pod względem prestiżu. To tak jakby napisać – „Te Montrachety są bardzo wysoko wyceniane. Wydaje mi się, że po drugiej stronie Wogezów [czyli w Niemczech] cenią się mniej”. Ano, to prawda.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Al Ries, twórca teorii marki mawiał „if you cannot be first in people’s mind, then create a category”. I tu mamy właśnie do czynienia ze stworzeniem kategorii, w której można bez przeszkód liderować. A po drugiej stronie Alp mamy wiele szczepów – równiez veltlinerów – lepszych i tańszych. Jeszcze raz zapytam – czy to kwestia wielkości produkcji, że te wina są tak wyceniane?

        • (Winicjatywa)

          Kuba Guzowski

          Ja bardzo kocham wina z Alto Adige, natomiast naprawdę nie przesadzajmy. Który Veltliner z Tyrolu jest lepszy od Gobelsburga albo Pichlera? Pomijając fakt że to raczej Alto Adige i Valle Isarco stworzyły sobie własne kategorie, w których mogą być najlepsze, a nie Austria, która eksportuje połowę swojej dużej produkcji i od lat zwiększa wartość tego eksportu jak nikt na świecie. Odbiorcy międzynarodowi (poza Panem) zatem widzą w tym kraju lidera jakości.

        • (Winicjatywa)

          Kuba Guzowski

          Ja bardzo kocham wina z Alto Adige, natomiast naprawdę nie przesadzajmy. Który Veltliner z Tyrolu jest lepszy od Gobelsburga albo Pichlera? Pomijając fakt że to raczej Alto Adige i Valle Isarco stworzyły sobie własne kategorie, w których mogą być najlepsze, a nie Austria, która eksportuje połowę swojej dużej produkcji i od lat zwiększa wartość tego eksportu jak nikt na świecie. Odbiorcy międzynarodowi (poza Panem) zatem widzą w tym kraju lidera jakości.

  • Panie Wojtku, a czy ten Riesling Salomon nie kosztuje przypadkiem 99,5 https://mielzynski.pl/produkt/36/salomon-ried-kogl-erste-lage (dobra cena, w Austrii 20 Euro)?
    Przy okazji mam pytanie, bo niedawno odebrałem Umathuma i Gobelsburg (dokładnie te same butelki i roczniki), jaki jest potencjał starzenia, szczególnie Veltlinera?