Ferment – numer 16
Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafia właśnie 16. numer Fermentu, którego głównym tematem jest wino i przyszłość.
Jak wypadnie rocznik 2077? Jaki zmieni się klimat, a wraz z nim terroir? Jak wpłyną na świat wina nowe technologie i big data? W najnowszym numerze przyglądamy się przyszłości – tej bliższej i tej dalszej. Znajdziecie w nim także reportaże z Austrii, Palatynatu i Sierra de Gredos. Na naszych Czytelników jak zwykle czekają też elementarze – tym razem rozkładamy na czynniki pierwsze Riberę del Duero i viognier. Piszemy też o Kalifornii, Portugalii, Bordeaux i Chianti Classico. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu, felietony Waszych ulubionych autorów i aż cztery panele degustacyjne (viognier, Gaskonia, Ribera del Duero i Sierra de Gredos). Zapraszamy do lektury!
Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!
Spis treści:
NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego
O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina
ELEMENTARZE
Ribera del Duero
Viognier
Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski o Ribera del Duero
TEMAT NUMERU – Wino i przyszłość
Wojciech Orliński Butelka rocznik 2077
Maciej Nowicki Zaaplikuj mi wino
Tomasz Prange-Barczyński Terroir jutra
Maciej Nowicki Technologie jutra
Maciej Świetlik W zmiennych okolicznościach przyrody
Sławomir Sochaj Odliczanie do rewolucji
REPORTAŻE
Sławomir Sochaj Hiszpania. Sierra de Gredos. Wina wysokiego napięcia
Tomasz Prange-Barczyński Niemcy. Rebelianci z Palatynatu
Wojciech Bońkowski Austria. Cesarzowi, co cesarskie
W SKRÓCIE
Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia. 20 mililitrów przyszłości
Andrzej Strzelczyk Portugalia. Zaskakujące Tejo
POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Eksperymenty. Praca u podstaw
PODRÓŻE
Tydzień w Bordeaux. W krainie zamków – o tym, co zobaczyć, gdzie zjeść i napić się w Bordeaux pisze Tomasz Prange-Barczyński
RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Chianti Classico. Wino uniwersalne
NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Bulk wine. Płynne miliardy luzem
IKONY WINA
O suszy, zakazach eksportu i zrównoważonym rozwoju winiarstwa w RPA z Fransem K. Smitem, winemakerem w Spier Wine Farm, rozmawia Ewa Rybak
WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva 1990
PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O rzodkiewce
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Zacznijmy od kawy
Kuba Janicki Bohater do pary: Restauracja na końcu wszechświata
TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Hawajska schizma
Inka Wrońska Przy winie. Siódmy poziom pakietu Mirazur. Rozmowa z Aleksandrem Baronem
INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Sake. Szlifowany diament
PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk Po prostu nieziemskie
Wojciech Bońkowski – Kotki, memy, śmierć
Ludwik Lewin – Que Sera Sera
Sławomir Sochaj – Przecież jest bezpieczny!
CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego
ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Ribera del Duero, Sierra de Gredos, Gaskonii i ze szczepu viognier. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.