Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 16

Komentarze

Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafia właśnie 16. numer Fermentu, którego głównym tematem jest wino i przyszłość.

Jak wypadnie rocznik 2077? Jaki zmieni się klimat, a wraz z nim terroir? Jak wpłyną na świat wina nowe technologie i big data? W najnowszym numerze przyglądamy się przyszłości – tej bliższej i tej dalszej. Znajdziecie w nim także reportaże z Austrii, Palatynatu i Sierra de Gredos. Na naszych Czytelników jak zwykle czekają też elementarze – tym razem rozkładamy na czynniki pierwsze Riberę del Duero i viognier. Piszemy też o Kalifornii, Portugalii, Bordeaux i Chianti Classico. Do tego – jak zwykle – dużo smakowitych tekstów o jedzeniu, felietony Waszych ulubionych autorów i aż cztery panele degustacyjne (viognier, Gaskonia, Ribera del Duero i Sierra de Gredos). Zapraszamy do lektury!

Sprawdźcie listę miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZE
Ribera del Duero
Viognier

Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski o Ribera del Duero

TEMAT NUMERU – Wino i przyszłość

Wojciech Orliński Butelka rocznik 2077
Maciej Nowicki Zaaplikuj mi wino
Tomasz Prange-Barczyński Terroir jutra
Maciej Nowicki Technologie jutra
Maciej Świetlik W zmiennych okolicznościach przyrody
Sławomir Sochaj Odliczanie do rewolucji

REPORTAŻE
Sławomir Sochaj Hiszpania. Sierra de Gredos. Wina wysokiego napięcia
Tomasz Prange-Barczyński Niemcy. Rebelianci z Palatynatu
Wojciech Bońkowski Austria. Cesarzowi, co cesarskie

W SKRÓCIE
Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia. 20 mililitrów przyszłości
Andrzej Strzelczyk Portugalia. Zaskakujące Tejo

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Eksperymenty. Praca u podstaw

PODRÓŻE
Tydzień w Bordeaux. W krainie zamków – o tym, co zobaczyć, gdzie zjeść i napić się w Bordeaux pisze Tomasz Prange-Barczyński

RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Chianti Classico. Wino uniwersalne

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Bulk wine. Płynne miliardy luzem

IKONY WINA
O suszy, zakazach eksportu i zrównoważonym rozwoju winiarstwa w RPA z Fransem K. Smitem, winemakerem w Spier Wine Farm, rozmawia Ewa Rybak

WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva 1990

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity. O rzodkiewce
Inka Wrońska Zgodnie z literą. Zacznijmy od kawy
Kuba Janicki Bohater do pary: Restauracja na końcu wszechświata

TRENDY
Sławomir Sochaj Na językach. Hawajska schizma
Inka Wrońska Przy winie. Siódmy poziom pakietu Mirazur. Rozmowa z Aleksandrem Baronem

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Sake. Szlifowany diament

PERSPEKTYWY
Marek Bieńczyk Po prostu nieziemskie
Wojciech Bońkowski – Kotki, memy, śmierć
Ludwik Lewin – Que Sera Sera
Sławomir Sochaj – Przecież jest bezpieczny!

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku z Ribera del Duero, Sierra de Gredos, Gaskonii i ze szczepu viognier. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.