10 najlepszych musiaków Fermentu
Świat win musujących jest bardziej fascynujący niż kiedykolwiek. Polski winopijca może już przebierać nie tylko w szampanach, prosecco czy crémant, ale ma także dostęp choćby do doskonałych musiaków z Anglii czy Austrii. Przedstawiam 10 musujących nowości, które w najnowszym numerze Fermentu zgarnęły co najmniej 90 punktów. Dla siebie znajdą coś zarówno fani Szampanii, jak i konkurencyjnych regionów, ci, którzy lubią surowy, wytrawny styl i ci, którzy wolą słodycz spod znaku extra dry.
♥♥♥♥ Leclerc-Briant Champagne Brut Réserve
Ideał nierocznikowego szampana od małego producenta – niezwykle wyrazisty, pełny w fakturze, żywo kwasowy, do szpiku mineralny, bardzo wytrawny, o fantastycznej relacji jakości do ceny.
Kupisz w: Mielżyński, cena: 198 zł
♥♥♥♥ Leclerc-Briant Champagne Cuvée Divine En Solera
Trudniejszy w odbiorze od innych szampanów Leclerc-Briant z uwagi na podkreślone utlenienie (wina bazowe pochodziły z lat 2004–08). Ładne nuty brzoskwiń i moreli mają odcień nieco ziemisty, brakuje im kwasowej werwy innych etykiet tego producenta. Wino dość krągłe, niemniej złożone i oryginalne.
Kupisz w: Mielżyński, cena: 490 zł
♥♥♥♥ Leclerc-Briant Champagne Rosé Brut
Nietypowy różowy szampan skomponowany w aż 95 proc. z białego chardonnay. Piękna nuta leśnej poziomki, w smaku wyczuwalne leżakowanie w beczkach, sporo drożdżowej złożoności jak na rosé – wina w Szampanii często proste i beztroskie. Bardzo wytrawne, ale harmonijne.
Kupisz w: Mielżyński, cena: 238 zł
♥♥♥♥ René Geoffroy Champagne Premier Cru Brut Volupté 2011
Dużej klasy szampan, bardzo jeszcze surowy i zamknięty, smakujący niedojrzałą gruszką, białym grejpfrutem, nieco tylko woskiem i drożdżami od długiego leżakowania na osadzie. Jeszcze się rozwinie. Duża przyjemność, mimo niskiego dosage nie tak surowy i wymagający jak szampany Nowej Fali.
Kupisz w: Vinoteka13, cena: 285 zł
♥♥♥♥ Billecart-Salmon Champagne Brut Rosé
Delikatnie, świetnie narysowane nuty poziomki i różanych płatków, smak bogaty, brioszowo-waniliowy, ze świeżą, choć nie tak wytrawną końcówką. Ideał mainstreamowego rosé.
Kupisz w: Vinoteka13, cena: 365 zł
♥♥♥♥ Schloss Gobelsburg Niederösterreich Brut Blanc de Blancs
Bardzo treściwy, skoncentrowany musiak od austriackiej gwiazdy. Niskie dosage uwypukla nuty mineralne, słone, wino jest bardzo intensywne i długie, imponujące w swej architekturze i zgodnie z dzisiejszymi trendami – bardzo wytrawne, gastronomiczne, do picia solo nieco nieprzyjazne. Dużej klasy butelka, cenowo konkurencyjna wobec dobrych szampanów od małych producentów.
Kupisz w: Vinoteka13, cena: 159 zł
♥♥♥♥ Henners Brut
Świetne wino musujące z Anglii, o finezyjnych bąbelkach, zdrowo drożdżowym bukiecie, ładnych nutach rajskiego jabłka i świetnie odmierzonym cukrze resztkowym. Cztery lata na osadzie zrobiły swoje – jest pełne, intensywne, głębokie. Czysta kompetencja i czysta przyjemność.
Kupisz w: Winemates, cena: 185 zł
♥♥♥♥ Henners Brut Reserve 2010
Pieczone jabłko, kwasowość mniej świdrująca niż w Brut tego producenta – osad usunięto aż dwa lata temu, przez co wino straciło nieco energii i sznytu, tym bardziej, że jest wyraźnie słodsze. Po chwili w kieliszku ujawnia bogatsze nuty marcepanu i renklody. Atrakcyjne.
Kupisz w: Winemates, cena: 210 zł
♥♥♥♥ Albert Mann Crémant d’Alsace Extra Brut 2017
Poważne bąbelki z Alzacji, treściwe, intensywne, na mocnej podbudowie pinot noir (oprócz tego w kompozycji pinot blanc i auxerrois). W pełnym, lekko fenolicznym smaku, przypominającym czołowe cavy, czuje się słoneczny klimat Alzacji, wino ma jednak wystarczającą kwasowość, by to zrównoważyć. Bardzo wytrawne.
Kupisz w: Vinoteka13, cena: 115 zł
♥♥♥♥ F.lli Bortolin Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry Ru’ 2018
Świetne extra dry, nieprzesłodzone, kontrujące cukier resztkowy wyraźnym niuansem drożdżowym oraz lekką goryczką, tak typową dla szczepu glera. Wzorzec gatunku.
Kupisz w: Vinoteka13, cena: 69 zł
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importerów.