Z cabernet franc dokoła świata
Pod koniec zeszłego roku do Villány po raz kolejny ściągnęli winiarze, enolodzy i dziennikarze, by przez dwa dni dyskutować o cabernet franc i spróbować kilkadziesiąt win z tej odmiany.
W programie kolejnej odsłony konferencji Franc & Franc znalazło się wiele ciekawych prelekcji dotyczących stylów cabernet franc w jego ulubionych siedliskach. Gwoździem programu była jednak degustacja „franków” z różnych stron świata. Dominowały wina węgierskich gospodarzy, ale nie zabrakło też reprezentantów innych węgierskich regionów, Słowacji, Doliny Loary i Argentyny. Taki rozstrzał udowodnił po raz kolejny, jak plastyczną odmianą jest najstarszy z rodziny cabernetów. Jeśli ktoś miał dotąd wątpliwości, czy aby w dyskusji o potencjalnej wielkości tego szczepu (zobacz naszą polemikę z Wojciechem Bońkowskim MW tu i tu) więcej jest pobożnych życzeń niż faktycznego potencjału, mógł się przekonać, że poziom tych win (a przecież zabrakło choćby czołówki win loarskich) jest naprawdę wysoki.
Poniżej 9 butelek, które zrobiły na mnie największe wrażenie:
A. Gere Villányi Franc Csillagvölgy dűlő 2018
Villányi franc z winnicy Csillagvölgy dojrzewające w dębie zempleńskim (tokajskim). Ma zmysłowy aromat czerwonych owoców, jagód, rosołu i ziół. Słonawe, eleganckie, apetyczne, z wyrazistą, wygładzoną już taniną i nutą umami. Doskonałe (dostępne w Polsce w Danubia Fine Wines i 2Bratanki, 150–190 zł). ♥♥♥♥♡
Bock Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2017
Klasyk od dobrze znanego producenta. Dojrzewał w beczce aż 24 miesiące, ale wychodzi z tej trudnej dębowej przeprawy obronną ręką. Pachnie jagodami, malinami i granatem. Mocarne, a przy tym zmysłowe, pełne nut dojrzałych czerwonych owoców i balsamiczne. Wciąż w uścisku taniny, ale już pokazuje miększe, ewoluowane, rosołowe oblicze. ♥♥♥♥+
Vylyan Villány Mandolás Cabernet Franc 2012
11-latek, który pokazuje z kolei, jak dobrze starzeją się franki z Villány. Dominują w nim nuty czerwonych owoców, suszonych kwiatów, czekolady i papryki. Bardzo ładnie wygładzone, soczyste, apetyczne, z głębią dojrzałego owocu i drobną taniną (rocznik 2017 do dostania w 2Bratanki za 145 zł). ♥♥♥♥+
Tamás Lelovits Villányi Cabernet Franc 2019
Wino spędziło 12 miesięcy w beczce. Aromat jest ekspresyjny, złożony z nut wiśni, czerwonej porzeczki, jagód i maliny. Utrzymane w świetnym, nowofalowym stylu, pełne energii i świeżości, z solidną materią i pikanterią. ♥♥♥♥
Víno Tajná Nitra Cabernet Franc 2019
Spore zaskoczenie ze Słowacji. Doskonały cabernet franc dojrzewający 24 miesiące w dębie. Pachnie konfiturą, pestką i czerwoną papryką. Soczyste, pełne ziołowej świeżości i atrakcyjnej, wiśniowej chrupkości. ♥♥♥♥+
Domaine Grosbois Chinon Gabare 2019
O Nicolasie Grosbois, utalentowanym biodynamiku z Chinon, wspominam w ostatnim numerze Fermentu. Warto zapamiętać to nazwisko. Tu dostajemy jego flagowe, krótko macerowane i dojrzewające wyłącznie w cemencie wino. W aromacie dominują czerwone oraz ciemne owoce, papryka i kwiaty. Jest też szczypta lotnej kwasowości, która nadaje winu sporo seksapilu. Czyste, precyzyjne, z wysoką kwasowością, akcentem papryki i delikatną taniną. Wzór współczesnej interpretacji cabernet franc. ♥♥♥♥♡
Matias Riccitelli Luján de Cuyo Vineyard Selection Cabernet Franc 2018
Cabernet franc od jednej z gwiazd nowej fali w Mendozie. Grona pochodzą z kilku młodych parcel rozsianych Luján de Cuyo i Valle de Uco. Rocznik 2018 nazywa się w Mendozie el año mendocino, klasycznym dla regionu – suchym i upalnym. Ma bardzo ładny aromat spod znaku czerwonych owoców, czarnej porzeczki, ziół, skóry i tytoniu. Mocno wytrawne, mineralne, precyzyjne i jędrne. ♥♥♥♥+
Catena Zapata San Carlos Appellation Cabernet Franc 2018
Inne, bardziej tradycyjne, ale też mineralne wcielenie franka z Mendozy, tym razem z okręgu San Carlos. Beczka, która towarzyszyła mu przez 12 miesięcy, jest ładnie zintegrowana. Dominuje ciemny, dojrzały owoc, balansowany przez solidną dawkę górskiej świeżości. Krój jest bardzo elegancki – przestrzenny i pełen oddechu. ♥♥♥♥♡
Aleanna / El Enemigo Tupungato Cabernet Franc 2018
Okrzyczany cabernet franc (z niewielkim dodatkiem malbeka) pochodzący z winnicy znajdującej się na wysokości blisko 1500 m n.p.m. i dojrzewający 16 miesięcy w 100-letnich dębowych kadziach. Na aromat składają się nuty czerwonych owoców, porzeczki i kwiatów. Mocarne, z głębią owocu, świetnej jakości taniną i akcentem mięty w finiszu. Wielowymiarowe, ze sporym potencjałem starzenia. ♥♥♥♥♡
Do Villány podróżowałem na zaproszenie organizatorów.