Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Wywiad: Simon Woolf

Komentarze

Z Simonem Woolfem, specjalistą od win pomarańczowych, autorem książki Amber Revolution, rozmawia Wojciech Bońkowski

© Archiwum prywatne Simona Woolfa

Co przyciągnęło cię do win pomarańczowych?

Były zupełnie inne od wszystkiego, co piłem wcześniej. Ich nieznane aromaty były hipnotyzujące. Zawsze lubiłem nieprzetarte smakowe szlaki, ale gdy po raz pierwszy spróbowałem wielkich win pomarańczowych z Friuli i Słowenii, poczułem, że przesuwam granice. Wspaniałe jest to, że ta technika pozwala na produkcję win białych w najbardziej naturalny, nieinterwencyjny sposób. Kiedy jeszcze odkryłem bogatą historię, jaka kryje się za tym stylem wina, wpadłem jak śliwka w kompot!

Jak wytłumaczyć te wina komuś, kto nigdy o nich nie słyszał?

To pradawny sposób podejścia do białych winogron, jakby były ciemne. Uzyskane w ten sposób wino ma wspaniałe aromaty i smaki, a także fakturę niczym znakomite wino czerwone, jednak zachowuje świeżość białego. Natomiast od strony technicznej: to po prostu wino zrobione z jasnych winogron w taki sposób, że ich skórki pozostają w kontakcie z sokiem w czasie fermentacji, a niekiedy i później.

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!