#Wywiad: Simon Woolf
Z Simonem Woolfem, specjalistą od win pomarańczowych, autorem książki Amber Revolution, rozmawia Wojciech Bońkowski
Co przyciągnęło cię do win pomarańczowych?
Były zupełnie inne od wszystkiego, co piłem wcześniej. Ich nieznane aromaty były hipnotyzujące. Zawsze lubiłem nieprzetarte smakowe szlaki, ale gdy po raz pierwszy spróbowałem wielkich win pomarańczowych z Friuli i Słowenii, poczułem, że przesuwam granice. Wspaniałe jest to, że ta technika pozwala na produkcję win białych w najbardziej naturalny, nieinterwencyjny sposób. Kiedy jeszcze odkryłem bogatą historię, jaka kryje się za tym stylem wina, wpadłem jak śliwka w kompot!
Jak wytłumaczyć te wina komuś, kto nigdy o nich nie słyszał?
To pradawny sposób podejścia do białych winogron, jakby były ciemne. Uzyskane w ten sposób wino ma wspaniałe aromaty i smaki, a także fakturę niczym znakomite wino czerwone, jednak zachowuje świeżość białego. Natomiast od strony technicznej: to po prostu wino zrobione z jasnych winogron w taki sposób, że ich skórki pozostają w kontakcie z sokiem w czasie fermentacji, a niekiedy i później.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!