Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

#Wideo: Chłodzenie wina

Komentarze

Lubicie wina białe i różowe? My bardzo, ale tylko odpowiednio schłodzone. A to wcale nie takie proste. Zobaczcie jak sobie radzić z chłodzeniem win w sezonie wiosenno-letnim, na pikniku, w plenerze, gdy na dworze upał.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Mateusz Papiernik

    Z tego wynika, że jestem niezłym wariatem zawsze czekając, aż białe, które dostaję, dojdą sobie spokojnie do ~16-17*, a własne z reguły otwieram w pokojowej… :) Swoją drogą, patent z szalikiem FTW. 

    • Wojciech Bońkowski

      Mateusz Papiernik

       „Jestem niezłym wariatem” – jesteś :-)

      • Aleksander Paech

        Wojciech Bońkowski

         Mam pytanie: gdzie można nabyć taki „lodowy rękaw” , bo to genialna rzecz

        • Maciek Gontarz

          Aleksander Paech

          Witam,

          Takie coolery dostępne są w moim sklepie internetowym: http://akcesoriadowina.pl/72-coolery (nie jestem obiektywny).

          Są z pewnością też dostępne na stronach takich jak: http://fabrykaform.pl/pojemniki_na_lod_oraz_butelki-k291.html czy redonion.pl czy http://www.smakprostoty.pl/wytworny-bar/coolery-do-wina-i-szampana

      • Mateusz Papiernik

        Wojciech Bońkowski

        :) Inna rzecz, że lubię obserwować progresję temperatury w kieliszku — już nieraz się bardzo zaskoczyłem, jak różne aromaty wychodzą na przód, gdy wino się ogrzewa od tych nominalnych ~10* powoli w górę. Chyba moim faworytem w tym temacie są obecnie niemieckie i austriackie Rieslingi, gdzie uwielbiam wzmagającą się wraz z temperaturą kwasowość. Do pewnego momentu oczywiście… bo w sumie z tego co napisałem można wywnioskować, że piję na ciepło, ale nie przesadzajmy. :)

  • Zdjęcie profilowe Krystian Iwanowski
    Zdjęcie profilowe Krystian Iwanowski
    Ekoszop

    Wyjąłem, nie wyjęłem, Panie Wojtku ;)

    • Wojciech Bońkowski

      Ekoszop

      W której minucie i sekundzie? ;-)

  • Zdjęcie profilowe Krystian Iwanowski
    Zdjęcie profilowe Krystian Iwanowski
    Ekoszop

    Albo muszę sobie dokładniej przeczyścić uszy..Przepraszam. 

  • Bartek Wasiewski

    Jak już ktoś odświeżył wątek, to się pomądrzę :)

    Sposób z szalikiem może ciekawy, ale od lat używam innego izolatora – gazet. Mrożonki owinięte w folię aluminiową i w 4-5 warstw zwykłej, codziennej gazety (po prostu kilka stron razem) spokojnie wytrzymują 3-4h, zanim się zaczną rozmrażać. Myślę, że na wino to też zadziała :)

    A co do szybkiego chłodzenia wina, ponieważ zawsze czuję się niekomfortowo wkładając butelkę do zamrażalnika, spodobał mi się sposób Hugh Johnsona, który jakieś lata świetlne temu nagrał kilka filmów dla Decantera, między innymi o chłodzeniu wina. Pokazuje, że najlepiej chłodzić butelkę w wiadrze z wodą i pływającymi w niej kostkami lodu. Po 8 minutach wino jest schłodzone do optymalnej temperatury 12 stopni C.

    http://www.youtube.com/watch?v=IEp3nBnY6HE

    • Wojciech Bońkowski

      Bartek Wasiewski

      Ten materiał Johnsona był zrobiony jeszcze przez globalnym ociepleniem ;-)
      Wiadro z mieszanką lodu i wody jest oczywiście najlepszym sposobem na chłodzenie i dlatego jest stosowane w restauracjach. Niestety na pikniku a często nawet w warunkach domowych nie dysponujemy ani wiadrem, ani lodem, i temu służył film ze wskazówkami. Pozdrawiam!

  • Joanna Ya

    Można jeszcze użyć gdżetów z apteczki: koca termicznego, który w zależności od strony zatrzymuje ciepło (do przenoszenia pizzy ;)) lub chłodzi do wina) oraz kompresów żelowych, rówież chłodząco-rozgrzewających. Coś takiego:
    http://www.twoja-apteczka.pl/koc-przeciwwstrzasowy-folia-termiczna-p-65.html
    http://www.cefarm24.pl/6033,kompres-zelowy-zimno-cieply-12-x-18-cm.html
    Poza tym taka mała uwaga: Temperatura butelki była mierzona ok. 10 minut po rozwinięciu jej z izolatora – z tego, co zrozumiałam. Ja bym jej oczywiście odwinęła tylko tyle, aby dało się nalać, a i do kieliszka wlewałabym minimalnie, choć to oczywiście nie jest optymalna metoda. Może te 2-3 stopnie bym uratowała :)