Winicjatywa Live: Prosecco, Tokaj i połączenia kulinarne
Już dziś zapraszamy na drugą odsłonę Winicjatywa Live. Na wszystkich chętnych czekają arcyciekawe tematy spotkań: Prosecco, Tokaj i łączenie wina z jedzeniem.
W Winicjatywa Live chcemy pokazać, że wiedza o winie nie jest zarezerwowana dla nielicznych. Początkujący winomani znajdą tu odpowiedzi na pytania, których dotąd nie mieli okazji zadać. Bywalcy kursów i degustacji przekonają się zaś, że powrót do elementarza skrywa wiele niespodzianek.
Zapraszamy na trzy dzisiejsze spotkania:
Niech żyje prosecco!, czwartek, 30 kwietnia, godz 19:00
Skąd wzięła się zawrotna kariera słynnych włoskich bąbelków, jak wybrać te najciekawsze i na co zwracać uwagę przy zakupie? Dowiedz się więcej o najmodniejszym musiaku XXI wieku! Spotkanie poprowadzi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Fermentu. Kup bilet.
Najnowsze trendy w Tokaju, czwartek, 30 kwietnia, godz 20:00
Najsłynniejszy region Węgier ciągle się zmienia. Pojawiają się kolejni utalentowani producenci, na znaczeniu zyskują kolejne siedliska, pojawiają się nowe style. Na co warto dziś zwrócić uwagę w tokajskim mikrokosmosie? Jak znaleźć najciekawsze perełki, o których słyszeli jeszcze nieliczni? Na te wszystkie pytania odpowie Maciej Nowicki, redaktor Fermentu i Winicjatywy. Kup bilet.
Wino i jedzenie – po co i jak łączyć?, 30 kwietnia, godz 21:00
Czy naprawdę do ciemnego mięsa pasuje tylko czerwone wino, a do ryb – białe? Czy warto łączyć wino z deserami albo kuchnią wegetariańską? Co to znaczy „wino gastronomiczne” i jak wybrać te, przy których smak potrawy wzniesie się na nowy, nieznany poziom? Na te wszystkie pytania odpowie Sławomir Sochaj, redaktor Fermentu i Winicjatywy. Kup bilet.
Spotkania będą trwały ok. 40 min. Mają charakter interaktywny. Zachęcamy do zaopatrzenia się na czas kursu w kieliszek wina, najlepiej związanego z tematem spotkania.