Startuje Winicjatywa Live
Od lat prowadzimy Szkołę Wina Winicjatywy, w ramach której nasi redaktorzy wprowadzają w świat wina i pokazują, jak podchodzić do niego ze swobodą. Uczymy kompetentnie i na luzie, bez formalizmu i rytuałów. Dziś doświadczenia te chcemy przenieść do sieci, proponując edukacyjne spotkania online. Dzięki nim poznać bliżej naszych redaktorów i atmosferę Szkoły Winicjatywy będą mogli także winomani spoza Warszawy.
W Winicjatywa Live chcemy pokazać, że wiedza o winie nie jest zarezerwowana dla nielicznych. Początkujący winomani znajdą tu odpowiedzi na pytania, których dotąd nie mieli okazji zadać. Bywalcy kursów i degustacji przekonają się zaś, że powrót do elementarza skrywa wiele niespodzianek.
Zapraszamy na pierwsze spotkania już w tym tygodniu.
Jak rozszyfrować etykiety win, sobota, 25 kwietnia, godz 10:00
Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Fermentu, odkryje sekrety etykiet z najważniejszych krajów winiarskich świata i pokaże, że detale mają znaczenie! Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy zakupie wina i przekonaj się, że skomplikowane etykiety wcale nie są skomplikowane! Kup bilet.
Wszystkie tajemnice primitivo, sobota, 25 kwietnia, godzi. 11:00
Jak smakuje, skąd wzięła się jego zawrotna kariera i dlaczego wcale nie pochodzi z Chorwacji – dowiedz się więcej o szczepie, który osiągnął największy sukces XXI wieku! Sławomir Sochaj obali mity na temat primitivo i opowie, jak wybierać te najlepsze. Kup bilet.
Wszystko, co musisz wiedzieć o przechowywaniu wina, poniedziałek, 27 kwietnia, godz. 20:00
Od czego zależy potencjał dojrzewania wina, w jakich warunkach najlepiej je przechowywać i o czym warto pomyśleć, tworząc swoją małą (albo dużą) kolekcję win – dowiedz się więcej o długim (lub krótkim) życiu win. Spotkanie poprowadzi Maciej Nowicki, redaktor Winicjatywy i Fermentu. Kup bilet.
Spotkania będą trwały ok. 40 min. Mają charakter interaktywny. Zachęcamy do zaopatrzenia się na czas kursu w kieliszek wina, najlepiej związanego z tematem spotkania.