Wine & Soul Douro Pintas Character 2019
Zeszły tydzień spędziłem w Santarém sędziując w konkursie Wines of Portugal Challenge 2022. Zarówno wyniki, jak i przebieg konkursu pokazały, że coraz większą rolę nad Tagiem i Douro odgrywają wina jednoszczepowe. Największym zwycięzcą okazało się encruzado z Dão, ale w kuluarach dużo mówiło się też o winach odmianowych z tourigi nacional, alicante bouschet, alfrocheiro czy nawet mniej dotąd cenionym fernão pires. O tym trendzie szczegółowo będę pisał w kolejnym numerze Fermentu, dziś kilka słów o winie, które reprezentuje przeciwny biegun portugalskiego winiarstwa – świat field blendów, czyli win pochodzących z różnych odmian, najczęściej porastających stare winnice i fermentowanych wspólnie – tak jak robiło się to przed wiekami.
Na najnowszy rocznik klasyku od Wine & Soul składa się z ponad 30 odmian porastających blisko 50-letnie winnice producenta. Wino fermentowało 18 miesięcy w dębie. Może pochwalić się bardzo ładnym aromatem czerwonych owoców, jeżyn, śliwki, kwiatów, pieprzu, czystka i rozgrzanego łupka. Bardzo ładnie skrojone, z mnóstwem energii, mocną strukturą i świetnej jakości taniną. Duża klasa i wzór typowej dla tego regionu symbiozy między dojrzałym owocem i mineralnością (154 zł). ♥♥♥♥+
Wino sprowadza do Polski Mielżyński. Do kupienia w sklepach importera w Warszawie, Poznaniu i Gdańsku.
Źródło wina: degustowane na zaproszenie Wines of Portugal.