Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Wine Safari: narty i wino

Komentarze

Doroczna impreza narciarsko-winiarska Wine Safari wieńczy zimowy sezon w południowotyrolskiej Alta Badii. W niedzielę, 24 marca, w czterech schroniskach regionu będzie można spróbować blisko setki win z Alto Adige. Dé dl vin, jak mówi się na Wine Safari po ladyńsku, odbywa się w 4 schroniskach: I Tablà, Piz Arlara, Ütia de Bioch i Ütia Pralongiá. W każdej z chat prezentowany jest inny zestaw win – zwykle ok. 20 etykiet. Między wszystkim czterema schroniskami rozpościera się bogata siatka tras narciarskich i wyciągów, wszędzie można zatem dotrzeć bez żadnego problemu.

Trasa Wine Safari. © AltaBadia.org

Alta Badia to jeden z najciekawszych regionów narciarskich w Południowym Tyrolu. Między San Casiano, La Villą, Corvarą i przełęczą Campolongo przygotowano wiele szerokich, łatwych, niezbyt stromych stoków idealnych do uprawiania tzw. narciarstwa familijnego i stawiania pierwszych kroków na deskach. Nie brak też jednak tras dla wytrawnych narciarzy. Najważniejsza z nich prowadzi z Piz La do La Villii. To kultowa, „czarna” Gran Risa. Ma długość 1716 m i różnicę wzniesień 647 m. Rozgrywane jest tu slalom gigant w ramach Pucharu Świata.

Alta Badia to także kulinarne serce Dolomitów. W San Cassiano, w hotelu Rosa Alpina Norbert Niederkofler prowadzi restaurację St. Hubertus (trzy gwiazdki Michelina). W Armentaroli, w hotelu Ciasa Salares mieści się La Siriola dowodzona przez młodego Matteo Metullio (jedna gwiazdka Michelina). W sumie, w Południowym Tyrolu jest już 26 michelinowskich gwiazdek. Nie brakuje oczywiście znakomitych oberży z tradycyjną kuchnią ladyńską.

Opactwo Abbazia di Novacella. © Florian Dergassen

W tym roku Winicjatywa i Ferment zapraszają enonarciarzy na wspólne zakończenie sezonu w Alta Badia. Wyruszamy we czwartek 21 marca, by spędzić wspólnie 3 narciarskie dni, których ukoronowaniem będzie, oczywiście, niedzielne Wine Safari. Po nartach planujemy odwiedzenie dwóch znakomitych winiarni: Abbazia di Novacella i Gumphof w okolicach Bressanone oraz seminarium z winami z Alto Adige. Odwiedzimy słynące z kulinariów górskie chaty oraz znakomite restauracje w dolinie. Do Polski wrócimy w poniedziałek, 25 marca. Będę miał przyjemność być w czasie tej wyprawy Państwa przewodnikiem – narciarskim i winiarskim.

Szczegółowy program wydarzenia.

Kontakt: tpb@winicjatywa.pl

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.