Wachau piętnastą apelacją Austrii
Najbardziej znany austriacki region winiarski stał się właśnie oficjalną apelacją, DAC. Kończy to wieloletnie dyskusje na temat przystąpienia naddunajskich winiarzy do państwowego systemu funkcjonującego już od 18 lat. Ten krok umacnia też samą klasyfikację.
Districtus Austriae Controllatus Wachau to oficjalna nazwa nowej apelacji. 8 maja 2020 ministra rolnictwa Elisabeth Köstinger podpisała dokument, który ustanawia prawo apelacyjne w legendarnym regionie w dolinie Dunaju, między Krems, a Melkiem. Winiarze z Wachau długi czas opierali się wprowadzanym sukcesywnie w Austrii od 2002 roku przepisom przygotowanym na wzór francuskiego AOC czy włoskiego DOC(G) określającym szczegółowe granice regionów, dozwolone odmiany i metody produkcji win.
Zgodnie z nowym prawem, w DAC Wachau będą mogły powstawać wina na trzech poziomach piramidy jakościowej: regionalne (gebietsweine), gminne (ortsweine) i z pojedynczych winnic (riedenweine). Wina regionalne będzie można tłoczyć jako odmianowe lub cuvée z szerokiej gamy szczepów: grüner veltliner, riesling, weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris), chardonnay, neuburger, muskateller, sauvignon blanc, traminer, frühroter veltliner, müller thurgau, muskat ottonel, roter veltliner, blauer burgunder, st. laurent i zweigelt oraz z mieszanych winnic, czyli Gemischter Satz.
Ortsweine będą nosiły na etykiecie nazwy poszczególnych gmin; te wyłącznie jednoodmianowe wina można będzie robić z: grüner veltlinera, rieslinga, weissburgundera, grauburgundera, chardonnay, neuburgera, muskatellera, sauvignon blanc i traminera.
Riedenweine będą powstawały z jedynie dwóch najbardziej klasycznych odmian z Wachau: grüner vetlinera i rieslinga. Na ich etykietach znajdziecie nazwę jednej ze 157 winnic o precyzyjnie wytyczonych granicach (ried). Tych win nie będzie można szaptalizować.
Grona na wszystkie wina DAC Wachau będą musiały być zbierane ręcznie, a proces winifikacji i butelkowania powinien być przeprowadzony w granicach apelacji lub, w ściśle określonych przypadkach, w sąsiednich Kremstal i Traisental.
Ponad 200 producentów zrzeszonych w ekskluzywnym klubie Vinea Wachau, będzie mogło zachować na etykietach swoje tradycyjne, używane od lat 1980. określenia stylu win – od lekkiego Steinfeder, przez średniej wagi Federspiel, po skoncentrowane Smaragd.
DAC to idea, która pojawiła się w Austrii na początku XXI w. Jej celem miało być uzyskanie wyższej jakości win i powiązanie nazw poszczególnych regionów z najbardziej typowymi dla nich odmianami. Skutkiem wprowadzenia DAC w pierwszej austriackiej apelacji, Weinviertel było m.in. wyeliminowanie pokątnego importu gron z Czech, Słowacji czy Węgier. W tym konkretnym regionie nazwa Weinviertel przysługuje wyłącznie grüner veltlinerowi. W sąsiadujących z Wachau regionach: Kremstal, Kamptal i Traisental wina DAC można robić jedynie z rieslinga i grüner veltlinera dających tam najlepsze rezultaty. Wina z pozostałych odmian rosnących na tym samym obszarze sprzedawane są jako regionalne, z oznaczniem Niederösterreich (Dolna Austria). To, że w DAC Wachau tylko riedenweine będą robione wyłącznie z rieslinga i grüner veltlinera świadczy raczej o wybraniu mocno kompromisowej drogi w dochodzeniu do konsensusu.
Włączenie Wachau do grupy DAC to sukces autorów systemu apelacyjnego w Austrii. Pozostawanie najsłynniejszego regionu winiarskiego poza regulacją podważało jego zasadność i znaczenie. I choć proces tworzenia Districtus Austriae Controllatus jeszcze z pewnością się nie zakończył, jego najważniejsza faza jest już za nami. Oprócz Wachau pozostałe DAC to (w kolejności powstawania): Weinviertel, Mittelburgenland, Traisental, Kremstal, Kamptal, Leithaberg, Eisenberg, Neusiedlersee, Wiener Gemischter Satz, Rosalia, Vulkanland Steiermark, Südsteiermark, Weststeiermark i Carnuntum.