Technologie jutra
Przyszłość wina to także innowacje w jego produkcji. Nowe technologie dotyczą organizacji pracy w winnicy, winifikacji, przechowywania i transportu. Wiele projektów zostało już wdrożonych, część jest jeszcze w fazie testów.
Kontrola temperatury w transporcie
Największym problemem w transporcie wina do odbiorcy jest utrzymanie odpowiedniej temperatury przesyłki. Firma JF Hillebrand opracowała specjalną folię termoizolacyjną VinLiner, którą umieszcza się zarówno wewnątrz kontenera, jak i pojedynczych palet czy skrzyń z winem. Folia nie tylko utrzymuje temperaturę – zapewnia także ochronę przed zanieczyszczeniami czy zapachami, a jej dodatkową zaletą jest szybkość montażu. Zabezpieczenie dużego kontenera zajmuje jednej osobie nie więcej niż 10 minut.
Skanery
W wielu winnicach te supernowoczesne urządzenia są już teraz stosowane do kontroli przepływu soków i poziomu azotu w krzewach winorośli, badania akumulacji barwników w gronach czy poziomu nawodnienia w poszczególnych częściach parceli. Od niedawna towarzyszą im także specjalne miniaturowe sondy tlenowe umieszczane wewnątrz winogron, pozwalające na ocenę dojrzałości i optymalnego momentu zbioru. Pojawiły się już także skanery, których mogą używać restauratorzy, a nawet konsumenci – MyOeno to urządzenie, które poprzez zanurzenie w kieliszku wina dostarcza do zainstalowanej w telefonie aplikacji informacji o poziomie cukru, kwasowości, alkoholu czy tanin. Sprzęt gromadzi także dane o wszystkich zbadanych próbkach, które wykorzystuje potem, by sugerować odbiorcy inne potencjalnie interesujące go wina.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!