Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Smak światła

Komentarze

O tym, że wino potrafią zniszczyć nieodpowiednia temperatura i wilgoć, wie każdy, nawet początkujący enofil. Nie wszyscy zdają sobie za to sprawę, że cichym zabójcą jest także światło.

rys. Marta Konarzewska

W licznych publikacjach na temat win bardzo wiele miejsca poświęca się wadom, które w winach mogą odkryć nie tylko eksperci, ale przede wszystkim konsumenci. Bez trudu znajdziemy więc dysertacje o winach „korkowych”, publikacje na temat utlenienia. Swoją odrębną półkę na regale z wadami ma, zwłaszcza w ostatnich latach, brett. Wobec rosnącego zainteresowania winami naturalnymi i niskointerwencyjnymi pojawiło się wiele publikacji analizujących wpływ praktyk „naturalistycznych” na bukiet i smak wina, objaśniających też, które cechy win nieinterwencyjnych można uznać za ich koloryt, a które są po prostu efektem błędu winiarza.

Jest jednak wada wina, o której relatywnie mało się mówi i pisze, choć jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i najbardziej dokuczliwych. W Polsce nie ma na nią żadnego określenia, Francuzi nazywają ją poetycko le goût de lumière, czyli „smak światła”, w literaturze anglosaskiej mówi się bardziej brutalnie: light strike. Przyznam, że niewiele o niej wiedziałem, przypisując związane z nią defekty wina raczej redukcji i działaniu Brettanomyces.

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!