Renesans mołdawskiego wina
Przemysł winiarski w Mołdawii stale rośnie, z roku na rok ma się coraz lepiej, stając się mocną konkurencją dla wina produkowanego w starej Europie.
Ten niewielki wschodni kraj pobił rekordy ostatnich czterech lat – nie tylko wyprodukował ponad 180 milionów litrów wina, ale też osiągnął eksport na poziomie 5,5 procent. W dodatku przełamał impas turystyczny – z omijanej szerokim łukiem prowincji stał się modnym miejscem dla amatorów enoturystyki. W Mołdawii dobrze jest bywać i dobrze jest pić. Kraj ten znalazł się na liście 10 najpopularniejszych kierunków podróży w Europie stworzonej przez Lonely Planet i National Geographic. Stało się to zaledwie cztery lata po tym, jak został uznany za „najmniej odwiedzany” w Europie.
Na to, że pochodzące z Mołdawii wina nie tylko powróciły do łask konsumentów, ale też odważnie szturmują rynek, złożyło się wiele czynników. Po pierwsze, bardzo sprzyjający klimat – i nie mówimy tu tylko o warunkach geograficznych czy klimatycznych pozwalających z sukcesem uprawiać nawet najbardziej wymagające odmiany winorośli, ale przede wszystkim o tych gospodarczych, pozwalających z wina uczynić dumę i produkt narodowy. W tym klimacie powstały Wina Mołdawii – narodowa marka winiarska Republiki Mołdawii. Skupia ponad 40 producentów win cieszących się uznaniem koneserów ze wszystkich stron świata i odnoszących sukcesy na międzynarodowych konkursach. Ich producenci w udany sposób łączą tradycję z nowoczesnością – wykorzystują wiedzę i doświadczenie zakorzenione w bogatej historii tamtejszego winiarstwa, a jednocześnie stawiają na świeżość i nowoczesne rozwiązania. Credo przedsięwzięcia to: „Nasze wina są świadectwem żyjącej legendy”.
Legenda, która ożywa
Wino i jego kultura to największy skarb narodowy Mołdawii. W celu jego ochrony i wykorzystania potencjału kilka lat temu powołano Krajowe Biuro ds. Winorośli i Wina (ONVV), przy pomocy którego stworzono system oparty na modelu unijnym, zakładającym ochronę oznaczeń geograficznych. Swym zasięgiem obejmuje on cztery legendarne obszary uprawy winorośli: Valul Iui Tarain, Stefan Voda, Codru i Divin.
ONVV promuje Wina Mołdawskie na strategicznych rynkach zagranicznych poprzez uczestnictwo w najważniejszych wydarzeniach branżowych lub organizację wydarzeń dla gości z całego świata. W tym roku ONVV postanowiło zaskoczyć uczestników imprez i wydarzeń winiarskich w szczególny sposób – stanowisko Win Mołdawii na ProWein w Düsseldorfie w całości zostało wykonane ręcznie, z haftowanego płótna ozdobionego tradycyjnymi ornamentami. Inspiracją dla niego były tradycyjne dywany mołdawskie, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO, równie legendarne, co wina Mołdawii.
Z mołdawskich piwnic na polskie stoły
Polska jest jednym z największych rynków dla mołdawskich winiarzy – aż 17% produkcji trafia do naszych sklepów. Stawia to nasz kraj na pozycji zdecydowanego lidera importerów win mołdawskich. Według szacunków Win Mołdawii eksport do Polski to nawet osiem milionów butelek rocznie.
– Mołdawia słynie z produkcji różnych rodzajów wina. Każdy z jej regionów – ze względu na specyficzny klimat czy glebę – specjalizuje się w innych charakterach win. Na południu kraju, w regionie Valul lui Traian, produkowane są wina czerwone, ale też bardzo ciekawe wina likierowe, zaś leżący na wschodzie region Stefan Voda kryje w sobie chlubę narodową, czyli odmianę Rara Neagră. Z kolei centralna części Mołdawii, Codru, szczyci się świetnymi winami białymi, w tym także musującymi, produkowanymi metodą klasyczą – wylicza sommelier Tomasz Kolecki.
Jeszcze dwa lata temu Mołdawia była znana w Polsce głównie ze słodkich i półsłodkich win, ale to się zmienia i dziś polscy konsumenci coraz częściej sięgają po szlachetne wina wytrawne z tamtejszych piwnic.