Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Pyszny mainstream i oryginały

Komentarze

Będąc współorganizatorem dużej imprezy winiarskiej, w czasie której prowadzi się w dodatku kilka seminariów ma się, niestety, niewiele czasu na indywidualne poszukiwania i degustacje. Zamiast skakać od stolika do stolika, podczas Warsaw Wine Experiencezdecydowałem się więc na kilka konkretnych tematów (Grecja, Mołdawia) i paru importerów, których portfolio było mi dotąd mniej znane. Prezentowany poniżej wybór nie jest zatem w żadnej mierze nawet subiektywnym „best of”. To po prostu kilka doskonałych win, które wywarły na mnie jak najlepsze wrażenie.

♥♥♥♡ Hemberger Franken Silvaner Pét-Nat 2017

O tym, że z silvanera robi się dziś we Frankonii urokliwe pét-naty, pisałem w Fermencie już rok temu. Wino od Hembergera cieszy znakomitą pienistością i soczystą owocowością (pigwa, jesienne jabłka). Energii dodaje mu żywa, słona końcówka. Hedonizm i radość.

kupisz w: Wino na Butelki, 87 zł

♥♥♥♥ Karamolegos Santorini 2018

Assyrtiko to dziś najważniejsza grecka biała odmiana. Jej popularność od dawna przekracza granice kolebki szczepu, wyspy Santorini, ale to tam, na wulkanicznych glebach, w wietrznym, morskim klimacie assyrtiko wypada wciąż najlepiej. Nawet proste, młode wino Karamolegosa pełne jest wątków mineralnych, uderza znakomitą strukturą, jest oryginalne i ma całkiem spory potencjał starzenia.

♥♥♥♥ Franz Haas Alto Adige Manna 2017

Owiany legendą, jeden z najciekawszych białych kupaży w Alto Adige: riesling i chardonnay z dodatkiem sauvignon blanc, gewürztraminera i kernera z siedlisk położonych między 350 a 800 m n.p.m., częściowo dojrzewany w dębie. To niezwykle aromatyczne, wielowątkowe wino, w którym znaleźć można akcenty każdej użytej odmiany. Soczyste, świetnie zrównoważone, pełne, dość tęgie, owocowo-roślinno-skalne. Z wielkim potencjałem.

kupisz w: Wino na Butelki, 105 zł

♥♥♥♡ Ceci Emilia Otello Nero di Lambrusco

Wciąż mało jest na polskim rynku dobrego lambrusco, dlatego każdą ciekawą butelkę należy witać z atencją. Otello to lekko musujące wino w stylu amabile (28‒30 g/l cukru przy kwasowości 7 g/l), o aromacie wilgotnej ziemi i dojrzałych wiśni. Na podniebieniu subtelnie cierpkie, co świetnie równoważy jego słodycz. Do tłustych wędlin, włoskich kiełbas i twardych serów, takich jak parmezan.

kupisz w: Mille Sapori, 59 zł

♥♥♥♥ Dimopoulos Amyntaio Xinomavro 2015

Costa Kotsianis i Dimitri Dardanis prowadzą znakomitą firmę brokerską Inopolis, w której portfolio znaleźć można doskonałe greckie wina. Na WWE zaprezentowali kilka z nich, m.in. to znakomite xinomavro z chłodnych, piaszczystych wyżyn Amyndeonu w północnej Macedonii (a nie Macedonii Północnej). To niemal górskie, świetnie zrównoważone wino o aromacie jagód i wiśni, podkręcone nutą ziołową i pełne energii.

♥♥♥♥ Purcari Ştefan Vodă Negru de Purcari 2016

Od lat czołowe wino Purcari, wiodącego mołdawskiego producenta, który nareszcie zaczął oficjalnie oznaczać na etykietach miejsce pochodzenia gron, region Ştefan Vodă, co traktować można jako zaczątek prawa apelacyjnego między Dniestrem a Prutem. Ów cabernet sauvignon z dodatkiem saperavi i lokalnej, kapryśnej, choć ciekawej odmiany rară neagră, ma znakomitą równowagę, dojrzały garbnik, słodki, soczysty owoc i dużo rześkości.

kupisz w: Partner Center113 zł

♥♥♥♥ La Fortezza Aglianico del Taburno 2015

Klasyka aglianico ze zboczy wulkanu Taburno: mnóstwo świetnie dojrzałych i ułożonych tanin, wyrazista kwasowość wtopiona w pełną materię wina, do tego soczyste owocowe aromaty i intrygująca mineralna otoczka. Wino wciąż młode, nieco twarde, zaczepne, ale też pięknie zrównoważone, lekko korzenne, bardzo wonne.

kupisz w: Mille Sapori, 85 zł

♥♥♥♥ Le Rive Marca Trevigiana Abramo Raboso 2014

Przeciekawe wino przypominające amarone, ale robione z odmiany raboso, u stóp wzgórz rozpiętych między Conegliano a Valdobbiadene. Tłoczone z lekko podsuszonych gron, jest mocne (14,5%) i zaokrąglone cukrem resztkowym (17 g/l). Bardzo pachnące, na swój sposób dzikie, nieokiełznane, ładnie już dojrzałe, z wyraźną nutą appassimento, przy tym o doskonałej kwasowości i obfitym, gładkim garbniku, z nieco liściastą, obok słodkiego owocu, nutą aromatyczną.

kupisz w: Mille Sapori, 107 zł

♥♥♥♥ Château Vartely Chardonnay Dulce Alb 2013

Słodkie chardonnay z dotkniętych szlachetną pleśnią owoców robione w okolicach Orgiejowa to od lat jedno z najlepszych win w portfolio dużego mołdawskiego producenta Château Vartely: poważne, o sutej materii, lekko maślane, miodowe, świetnie ułożone. 170 g resztkowego cukru równoważy przyjemna kwasowość. Głębokie i przesmaczne.

kupisz w: Dom Wina131 zł

♥♥♥♥♡ Carl Loewen Mosel Laurentiuslay Auslese 2006

Obok innej mozelskiej posiadłości, Knebel, to dla mnie niemiecki debiut roku na polskim rynku. Karl Josef i Christopher Loewenowie robią w okolicach Leiwen tradycyjne rieslingi w bardzo eleganckim stylu. Laurentiuslay Auslese był ozdobą seminarium Miniona dekada na WWE. Wino jest zmysłowe, uwodzicielsko słodkie, ale też perfekcyjnie zrównoważone.

kupisz w: Mega Wino185 zł

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.