Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Pira Dolcetto d’Alba 2018

Komentarze

Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2018

Luigi Pira, niewielki producent z Serralungi, cieszy się wśród fanów Barolo bardzo dobrą opinią i trudno doprawdy zgadnąć, dlaczego był dotąd nieobecny w Polsce. Grunt jednak, że można już o tej absencji mówić w czasie przeszłym, bo kilka win, który wyszły spod ręki Gianpaolo Piry zadebiutowało właśnie na półkach wrocławskiej Winnicy na Solnym. Obok barolo i barbery pojawiło się także dolcetto, które ma wszystko, by stać się czerwonym hitem szczytu sezonu wakacyjnego.

Grona użyte do jego produkcji pochodzą z blisko czterdziestoletnich krzewów. Wino ma intensywny aromat dojrzałej czereśni i jeżyny z dodatkiem nut balsamicznych. Przestrzenne, soczyste i z solidną kwasowością – esencja wiśniowej chrupkości. Z jednej strony mamy tu typową dla dolcetto pijalność i aromatyczność, z drugiej nieco poważniejszą strukturę i świetną jakość owocu. Bardzo dobrze wydane 49 zł♥♥♥♡

Wino kupić można w Winnicy na Solnym lub kontaktując się z importerem.

Źródło wina: zakup własny autora

 

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.