Pira Dolcetto d’Alba 2018
Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2018
Luigi Pira, niewielki producent z Serralungi, cieszy się wśród fanów Barolo bardzo dobrą opinią i trudno doprawdy zgadnąć, dlaczego był dotąd nieobecny w Polsce. Grunt jednak, że można już o tej absencji mówić w czasie przeszłym, bo kilka win, który wyszły spod ręki Gianpaolo Piry zadebiutowało właśnie na półkach wrocławskiej Winnicy na Solnym. Obok barolo i barbery pojawiło się także dolcetto, które ma wszystko, by stać się czerwonym hitem szczytu sezonu wakacyjnego.
Grona użyte do jego produkcji pochodzą z blisko czterdziestoletnich krzewów. Wino ma intensywny aromat dojrzałej czereśni i jeżyny z dodatkiem nut balsamicznych. Przestrzenne, soczyste i z solidną kwasowością – esencja wiśniowej chrupkości. Z jednej strony mamy tu typową dla dolcetto pijalność i aromatyczność, z drugiej nieco poważniejszą strukturę i świetną jakość owocu. Bardzo dobrze wydane 49 zł. ♥♥♥♡
Wino kupić można w Winnicy na Solnym lub kontaktując się z importerem.
Źródło wina: zakup własny autora