Pięć winnych wycieczek do Grecji
Winiarska Grecja jest bliżej, niż może nam się wydawać. Do wielu ekscytujących regionów dostaniemy się bezpośrednim lotem z Polski. Poniżej pięć propozycji wycieczek winnych, podczas których odwiedzimy legendy greckiego winiarstwa.
Attyka i Eubea
Z lotniska w Atenach wynajętym autem bezpośrednio do Papagiannakosa (10 minut jazdy), mistrza i inicjatora renesansu szczepu savatianó. 15 km dalej Mylonas – jeden z bohaterów Nowej Grecji, z genialnym Savatiano Late Release oraz nowatorską Retsiną. Dalej Aoton – kolejna winiarnia robiąca z savatianó nieoczekiwane cuda. Fenomenalną rybną kolację jemy w restauracji Blue Fish w Vouliagmeni pod Atenami (własna plaża!). Dzień kończymy przeglądem modnych wine barów w centrum Aten: Oinoscent, Heteroclito, Vintage (obszerny przewodnik w Fermencie nr 2). Albo zamiast do Aten jedziemy na Eubeę (45 min); tam dwie czołowe winiarnie – Avantís i Vriniotis, piękne krajobrazy na południu wyspy i kultowe rybne tawerny w stolicy – Chalkidzie.
Macedonia
Ryanairem za grosze do Salonik i pół godziny po wylądowaniu jemy obiad w doskonałej restauracji u Gerovassilíou, ojca jakościowej rewolucji w greckim winiarstwie. Do wyboru dwie trasy – widokowa na wschód, na Półwysep Chalcydycki do historycznej winiarni Porto Carras (1,5 godz.), następnie Ákrathos i dalej do mnichów na Górze Athos (wjazd tylko dla mężczyzn na podstawie specjalnej wizy), a potem do Dramy i Pangeonu – tu znakomite wina robią m.in. Biblia Chora i Nico Lazaridis. Albo winomańska na północ, wyprawa do Náoussy, ojczyzny wspaniałego szczepu xynómavro: czołowe adresy to Thymiópoulos, Dalamaras, Fountís, Diamantakos, Kir-Yianni. Bardzo warto wybrać się jeszcze dalej, do Amyndeonu (godzina drogi), gdzie działa jedna z czołowych winiarni w Helladzie – Alpha Estate. Wracając do Salonik, koniecznie odwiedzamy wspaniale odnowione muzeum w Werginie.
Santoryn
W tym sezonie bezpośrednio na Santoryn dolecimy z Warszawy, Modlina, Krakowa i Gdańska. Na najsłynniejszej winiarskiej wyspie będziemy mieli kłopot bogactwa. Wspaniałe evergreeny od Sigalasa? Świetny nowoczesny mainstream u Vassaltisa? Światowej klasy eksperymentalne etykiety Argyrosa? Wina z duszą u Hatzidakisa? Dzień warto jednak zacząć od spółdzielni Santo Wines – tu solidne wprowadzenie w wina santoryńskie i sala degustacyjna z najpiękniejszym widokiem na świecie. (Zameldujcie się tu jak najwcześniej, przed autokarami). U Sigalasa można zjeść doskonały lunch. Nie zapomnijcie odwiedzić miasteczka Pyrgos w środku wyspy – to najstarsze winnice i najlepsze widoki na całą wyspę. Wieczór kończymy w Firze, w restauracji Assyrtico ze znakomitą kartą win, albo w luksusowym hotelu Selene.
Kefalinia
LOT, Ryanair i Wizz Air latają w tym sezonie na Zakintos, Korfu i do Prewezy na stałym lądzie, skąd blisko do obu tych wysp. Najlepiej jednak popłynąć promem przystanek dalej – na Kefalinię, najbardziej rozwiniętą winiarsko z Wysp Jońskich, przyciągającą winomanów elektryzującą białą robolą oraz mocnym czerwonym mavrodaphne. Na aperitif – solidna Robola San Gerasimo z miejscowej spółdzielni Orealios Gaia, a potem ruszamy do jednej z sześciu winiarni: Gentilini, Petrakópoulos, Sklavos, Foivos, Sarris, Haritatos. Odważni mogą wpaść też na Zakintos i poszukać muzealnej verdei – wina w stylu sherry – albo napić się „normalnych” win Grampsasa w świetnej knajpie Prosilio.
Kreta
Wyspa winem płynąca (30 proc. produkcji krajowej) ma wiele do zaproponowania enoturystom. Jeśli przylecieliście do Chanii, polecam Manousakis (doskonałe wina z odmian rodańskich, m.in. grenache i roussanne), Dourakis oraz bardzo dobrą restaurację Salis; jeśli lądujecie w Heraklionie – Lyrarakis (w szerokiej gamie win m.in. unikalny biały dafní), Douloufakis (najlepsze vidianó, ciekawe czerwone kotsifali), Diamantakis. Bezcenny klejnot czeka na tych, którzy wybiorą się na wschodni kraniec Krety – oprócz najlepszej greckiej oliwy z apelacji DOP Sitia niezwykła posiadłość Domaine Economou.